Geheim

Column Pim van Esschoten 'Eindsignaal'

Wat is dat daar, in Oog in Al?

pim-van-esschoten
Pim van Esschoten

Je hebt er het Jochem Uytdehaageplantsoen en het Sportpark Marco van Basten. En nu verrijst de Dafne Schippersbrug. Drie van de grootsten uit de Nederlandse sportgeschiedenis die daar hun roots hebben, al werd Dafne in Overvecht geboren om rond haar elfde naar Oog in Al te verhuizen. Opmerkelijk, zoveel toppers in een
wijkje van niet veel meer dan 4000 bewoners. Daar bestaat er geen tweede van.

Daarom, doet NOC*NSF al onderzoek ter plekke? Zit er iets in de bodem, daar? Hangt er iets in de lucht? Een mengeling van de koffiegeur van Douwe Egberts en die van de oude sojafabriek? Al werd die laatste in 2002 stilgelegd, zou het niet evengoed het Geheim van Oog in Al kunnen verklaren?

Mijn wieg stond er. We speelden de hele dag buiten, vooral sporten. We zwommen in het kanaal ter hoogte van de Dafne Schippersbrug, we voetbalden op de velden waar nu Sportpark Marco van Basten ligt en anders wel op het Herderplein. Bij hitte was het pleintje ook pierenbad, als het vroor konden we er schaatsen. Nou ja, zo was het in alle wijken. Altijd buiten, altijd in de weer.

Maar spelen op het Herderplein gebeurde dat wel onder toeziend oog van de zich oprichtende vrouw van Jan van Luyn uit 1959. Dat het metershoge beeld zo heette en gemaakt door een beeldhouwer met een naam, dat wisten wij niet. Wij klommen in die naakte en gehurkte vrouw en trokken ons via haar robuuste dijen omhoog, maar het lukte nooit om helemaal bovenin te komen. Haar borsten boden te weinig houvast.

Pas jaren later begon op te vallen hoe vrijpostig, zelfs erotisch dat beeld eigenlijk is. Toen niet, we vonden het gewoon. Tegen de tijd dat Phil Bloom op de Nederlandse televisie haar blote borsten toonde (1967) ter bevrijding van alle benepen geesten en het ganse land daar schande van sprak, trokken wij Oog in Allertjes de schouders op.

Dus. Meng die lucht van vrijheid met de geur van koffie- en sojabonen en het beste in al het jonge talent komt als vanzelf naar boven. Het Geheim van Oog in Al verklaard. Gewoon toeval, dat kan natuurlijk ook.