Gemeente Utrecht vrijwilligersgemeente van het jaar

Overig nieuws Redactie

Maarten van Ooijen, Utrechtse wethouder Sport, Maatschappelijke ondersteuning, Welzijn, Asiel en integratie nam op donderdag 16 april de prijs voor vrijwilligersgemeente van het jaar 2020 online in ontvangst. Verschillende Utrechtse vrijwilligersorganisaties hebben de gemeente voor deze prijs aangedragen. De gemeente heeft de prijs gekregen omdat zij vrijwilligerswerk hoog in het vaandel heeft staan en vrijwilligers en hun organisaties het gevoel hebben dat de gemeente achter hen staat.

Wethouder Van Ooijen: ‘Wij zijn trots op deze prijs en willen de belofte van de prijs waarmaken: een goede vrijwilligersgemeente zijn. Dat gaat lukken, want het vrijwilligerswerk zit in het DNA van Utrechters. Utrecht bruist van de initiatieven en een groot aantal inwoners zet zich actief in als vrijwilliger bij hun sportclub of in hun wijk. Ik zie juist in deze periode hoe waardevol vrijwillige inzet is voor de stad, hoe mensen omzien naar elkaar. Die energie willen we vasthouden.’

Lees hier onze serie over sportvrijwilligers.

 

Beoordeling commissie
De gemeente Utrecht is samen met de andere genomineerde gemeenten beoordeeld door een groep experts van onder andere Vereniging NOV en Movisie. Deze expertcommissie vindt dat de gemeente veel ondersteuning biedt aan vrijwilligers en hun organisaties en hier transparant over is. Het beleid is goed vindbaar en ook geeft de gemeente veel informatie om vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties op pad te helpen, onder andere met laagdrempelige subsidiemogelijkheden en verwijzingen naar de Vrijwilligerscentrale Utrecht.