Gemengde gevoelens Jesse Puts

Zwemmen Peter de Jong

Jesse Puts is door bondscoach Marcel Wouda officieel aangewezen voor de 50 meter vrije slag op het WK in Boedapest. Dat gebeurde na een succesvol weekend tijdens de Swimcup in Eindhoven, tevens het Nederlands kampioenschap langebaan. Een terugblik op dat evenement met de Utrechtse zwemmer en zijn coach, Herman van de Berg die eerder werd uitgeroepen tot ‘Utrechts coach van het jaar’.

Puts, rassprinter pur sang, opende de Swimcup uitstekend met een nationaal kampioenschap op de 50 rug. Hij tikte aan in 25,41. Voor de Utrechter is dit een bijnummer, maar het resultaat was mooi meegenomen.

Op zaterdag kon de vlag weer uit op zijn specialiteit: de 50 vrij. Hij werd eerste in een kampioenschapsrecord, 21.95. Puts reageerde vlak na de wedstrijd, nog nahijgend, teleurgesteld. ‘Ik kwam hier voor een pr en dat is niet gelukt, dus ben ik niet tevreden. Mijn start was vreselijk slecht. Mijn armen spleten uit elkaar in het water, dat kost tijd. De start is eigenlijk het belangrijkst op de 50 meter vrij, dus daar baal ik van. De titel maakt me niet zoveel uit. Ik kwam hier voor een tijd.’

Van den Berg: ‘Ik ben wel tevreden over zijn tijd, hoor. Ik had gerekend op een tijd tussen de 21,9 en 22,1. Bij de start heeft hij veel tijd verloren, anders had hij misschien wel 21,7 gezwommen. Normaliter ligt hij een halve lengte voor na de onderwaterfase en dat gebeurde nu niet.

Maar ja, je kan het 50-meterrecord niet zomaar verbreken. Het record op de 50 heeft dik een decennium gestaan voordat Jesse het verbrak, dus we mogen even geduld hebben. En de teleurstelling van Jesse is een goed teken.’

 

Evenaring

Op de zondag zwom Puts nog 2 nummers. Op de 50 vlinder had hij door een schouderblessure nauwelijks kunnen trainen, desondanks behaalde hij een bronzen plak met een tijd van 24,11. Op de 100 meter vrije slag, een doel van Puts als de 50 meter vrij helemaal top is, evenaarde hij zijn persoonlijk record in 49,97 in de series.

De finale ging de mist in. Puts eindigde als laatste. ‘Ik was helemaal leeg.’ Van den Berg: Ik kon het aan hem zien, hij ging huppen met zijn slag. Hij heeft vandaag vier keer gezwommen, dat is veel voor hem. Tussen de finales 50 vlinder en 100 vrij zat ook maar 25 minuten. En als je dan ook nog een beetje met je arm loopt te goochelen, dan is dat niet prettig.’

Van den Berg doelde daarmee op de schouderblessure die Puts de laatste weken belemmert in zijn trainingsarbeid. ‘Als we in de training vier keer voluit gaan, dan kan Jesse maar twee keer voluit en moet hij het twee keer rustig aan doen. Het gaat gelukkig al beter, maar als hij van die blessure af kan komen, wordt hij nog beter.

We gaan nu rustig naar het WK in Boedapest toewerken. Daar gaan we voor een finaleplaats.

Meer kunnen we nu nog niet verwachten. Op dit toernooi zwom er al een Duitser, die op papier al een honderdste sneller was op de 50 vrij. En dan komt de top van de Olympische Spelen nog in actie.’

Puts was na afloop van het toernooi gematigd tevreden over zijn toernooi. ‘Met de resultaten op de 50 rug, 50 vlinder ben ik tevreden. Eigenlijk ook op de 100 vrij, alleen die laatste finale was er een te veel. Op de 50 vrij, mijn hoofdnummer, had ik een Nederlands record kunnen zwemmen als ik mijn start niet had verpest, dat is gewoon stom. Maar zwemmend zit het heel goed. Ik ben goed op weg naar het WK toe.
Trainingsmaat

Coach Van den Berg was positief over zijn andere zwemmers op het toernooi. ‘Joan Kentrop is onlangs overgekomen van Zwemlust. Hij is net binnen, alles moet nog een beetje op zijn plek vallen. Dat zou best een goede trainingsmaat voor Jesse kunnen zijn. Dat hij de dertig is gepasseerd is geen probleem voor een sprinter.’

Utrechter Björn van Doesburg deed nuttige ervaring op in deze senioren kampioenschappen. Met zijn 14 jaar kon de youngster zich uiteraard nog niet mengen in de strijd om de medailles, maar hij deed zich nadrukkelijk gelden. Met name een dikke verbetering van zijn pr op het koningsnummer viel op en schept verwachtingen voor de toekomst. Van den Berg: ‘Bjorn heeft het hartstikke goed gedaan, daar kan ik alleen maar tevreden over zijn. Hij heeft nog alle tijd om zich te verbeteren. Hij traint er hard voor, 7 keer in de week, naast school’.

Ten slotte de vrouwelijke sprinter in de ploeg, Richelle Koot. Op de 100 vrij en 50 vlinder zwom zij persoonlijke records. Op de 50 vrij werd de 20-jarige laatbloeier derde in de c-finale in een tijd van 26,48 seconde, iets boven haar pr van 26,31. De coach: ‘Ze heeft gewoon 2 pr’s gezwommen en één net-niet. Ik ben tevreden over haar.

Afgezien van haar snellere tijden is ze ook technisch beter gaan zwemmen. Het tweede deel van de 50 vrij gaat goed. De eerste 25 meter is nog haar euvel. Haar reactievermogen is al sterk verbeterd. Het duiken plus onderwaterfase moet nog feller. Het is nog een beetje te lief. Maar ze is nog jong en er is nog genoeg ruimte voor progressie.

Terug naar Jesse Puts. Bondscoach Wouda: ‘Na het WK gaan we rond de tafel zitten met de sporter en coach om te bekijken hoe het voorbereidingstraject er naar het WK uitziet.

Wij zien dat de combinatie tussen Jesse en Herman van den Berg uitstekend werkt en dat moet ook zo blijven. Wij hebben een aantal faciliteiten aan Jesse aangeboden waarvan hij voor een deel gebruik gemaakt.

In mei gaan we naar een wedstrijd in Bergen (Noorwegen) en daarna direct door naar een trainingsstage in Malaga. Wij gaan hem dan begeleiden, maar dat moet wel binnen het programma van Herman blijven. En Jesse komt nog een paar keer naar Eindhoven om aan zijn start te werken, we hebben daar wat analyse mogelijkheden beschikbaar.