Generale repetitie Lars, Puck en Kyle in ‘moeder aller crossen’

Veldrijden Redactie

De ‘moeder aller crossen’ wordt de veldrit in Overijse wel genoemd. Het is ook niet zomaar een veldrit die zondag gehouden wordt in de Belgische plaats, het is de laatste manche van de wereldbeker. Bovendien is het de generale repetitie voor Lars van der Haar, Puck Pieterse en Kyle Agterberg. Hoewel de Nederlandse ploeg voor het WK een week later nog niet bekend is, staat wel vast dat het drietal uit de regio tot de uitverkorenen behoort.

Een goed resultaat in de wereldbeker is van belang voor de startpositie op het WK. De eerste acht mogen vertrekken vanaf de eerste rij. In tegenstelling tot de wereldbekers waarin vanwege het corona alle categorieën – elite, beloften en junioren – zijn samengevoegd in een wedstrijd, zijn er op het WK aparte wedstrijden voor de elite (zeg maar de profs) en de beloften (U-23).

Nederland vaardigt zondag getalsmatig een enorme ploeg af naar de vijfde manche van de wereldbeker. In Overijse staan liefst 14 mannen en 14 vrouwen  aan het het vertrek. Bij de vrouwen is Lucinda Brand is al niet te achterhalen wanneer het om de eindzege in de wereldbeker gaat, maar onder meer Ceylin Alvarado, Marianne Vos en Denise Betsema zullen haar graag in de slotmanche  willen aftroeven. Voor Puck Pieterse zou een toptien klassering een uitstekend resultaat zijn. Bij de mannen lonkt de wereldbeker voor de halve Nederlander Wout van Aert, met Mathieu van der Poel op het vinkentouw.

Bondscoach Gerben de Knegt kijkt uit naar de laatste test voor het WK. ‘Overijse is een prachtige veldrit met veel geschiedenis. En hoewel het parcours weinig uit heeft staan met dat van het wereldkampioenschap in Oostende, is het wel een heel eerlijke ronde waar je een goede indicatie krijgt van je vormpeil.’ Overigens moet De Knegt zelf verstek laten gaan. Bij een val van het dak brak hij zijn enkel.