Genieten van Jeremy Wotherspoon

Schaatsen Sietse Felix

De Utrechtse Sportkrant verbindt zijn naam aan de verkiezing Talent van het Jaar, onderdeel van de Sportprijs Utrecht 2016. In aanloop naar 15 februari 2017, het uiteindelijke Gala, stellen we in monoloogvorm een aantal talenten aan u voor. Zij komen mogelijk in aanmerking voor een nominatie. In deel 6 van deze serie schaatser Nino van Dijk (18) uit Driebergen.

Schaatsen is dé Nederlandse sport bij uitstek, met een van oudsher enorme internationale vertegenwoordiging op bijna alle denkbare podia. Driebergenaar Nino van Dijk, geboren in 1998, behoort tot de aanstormende talenten die voor ons land ook in de toekomst een prominente plaats willen garanderen. We spraken met hem over zijn sport, zijn activiteiten en zijn ambities.

‘Schaatsen zit in de familie. Mijn moeder komt van een boerderij in Driebergen en ze was helemaal wild van schaatsen. Ze is ’t nooit op topniveau of professioneel gaan doen, maar heeft me wel de liefde voor de sport bijgebracht.’

‘Mijn broer, die vierenhalf jaar ouder is, schaatste op wedstrijdniveau. Hij was in het begin mijn grote voorbeeld. Met hem voor ogen ben ik op mijn zevende begonnen met jeugdschaatsen, eenmaal in de week op zaterdag, op de Vechtsebanen. Daar train ik nu nog steeds, bij RTC Midden in Utrecht.’

‘Toen mijn broer voor de regionale jeugdselectie uit mocht komen werd dat ook mijn doel. Daarvoor ben ik steeds meer gaan trainen. Op het ogenblik train ik zo’n tien keer per week, een tot twee uur per keer. Ik zit veel op de fiets en daarnaast, zoveel als mogelijk, op het ijs. ’s Zomers is het veel conditietraining en in de winter, naast het ijs, vooral kracht- en intervaltraining.’

‘Ik zit nu voor het laatste jaar bij de A-junioren. Daar rijd ik op landelijk niveau behoorlijk voorin mee. In november heb ik op het NK junioren in Enschede de drie en vijf kilometer gereden en werd ik tiende en zevende. Ik hoop dit seizoen een paar hele grote stappen te zetten, zodat ik ook op internationaal niveau mee mag gaan rijden.’

‘Ik wordt nu getraind door Stefano Donagrandi, zelf een grote Italiaanse schaatser die in 2006 Olympisch goud veroverde op de …


Bent u geïnteresseerd om dit hele artikel te lezen? Dat kan. U heeft daarbij deze mogelijkheden:

U kiest voor een abonnement op de krant
U bestelt een losse uitgave van de krant waarin dit artikel gepubliceerd is
U bestelt dit artikel los

Nadat wij uw gegevens ontvangen en verwerkt hebben, wordt het artikel zo spoedig mogelijk aan u verstuurd.