De Randamie klaar voor rentree in de vechtsportarena

MMA Redactie

D-day komt met rasse schreden naderbij voor Germaine de Randamie. D-day is in dit geval 10 november wanneer de 34-jarige Utrechtse na ruim anderhalf jaar weer de kooi binnentreedt. Haar gevecht tegen Raquel Pennington vormt een onderdeel van het vechtsportgala waarmee Ultimate Fighting Championship haar 25-jarig bestaan luister bijzet.

De Randamie, bijgenaamd de Iron Lady, was op 11 februari 2017 de allereerste vedergewichtkampioene van de UFC. Ze versloeg die dag Holly Holm en schreef geschiedenis in het kickboksen en het mixed martial arts (MMA). Vier maanden later raakte ze de felbegeerde gordel weer kwijt omdat ze weigerde tegen Cristiane (‘Cyborg’) Justino te vechten vanwege haar dopingverleden. De Braziliaanse werd in 2011 positief getest op het gebruik van stanozolol, een anabole steroide. ‘Germaine gaat niet tegen ‘Cyborg’ vechten, want ze is een bewezen valsspeelster. Wij vinden niet dat ze thuishoort in de UFC’, aldus manager Brian Butler. Justino reageerde daarop geïrriteerd via Twitter met de woorden: ‘Sommigen zijn zo bang om te verliezen dat ze elk excuus aangrijpen om het niet te proberen.’

 

Operatie

Haar rentree in de arena liet echter nog veel langer op zich wachten. De onverzettelijke Utrechtse kampte met een slepende handblessure, een kwetsuur die haar al jaren parten speelde. In september van vorig jaar werd ze geopereerd aan de pezen van haar rechterhand. ‘Ze waren zo beschadigd dat het maken van een vuist al pijn deed.’ Door de chirurgische ingreep en de revalidatie liep De Randamie een gevecht in eigen land mis, de UFC Night 115 in de Rotterdamse Ahoy.

Haar komende tegenstandster Pennington, bijgenaamd Rocky, verloor haar laatste gevecht van de bantamkampioene Amanda Nunes door knock out in de vijfde ronde. De Amerikaanse had vlak daarvoor te kennen gegeven te willen stoppen met het gevecht, maar ging door op aandringen van haar coaches.

De Randamie heeft verklaard graag de strijd aan te gaan met Pennington. De UFC Fight Night 139 is op 10 november in Denver. Het gevecht is in de bantamklasse, een lichtere gewichtsklasse dan het verdergewicht waarin De Randamie haar UFC-titel veroverde. Pennington staat vierde op de wereldranglijst in deze klasse, De Randamie vijfde.

Bij de UFC staat een gewichtsklasse vaak bekend om een specifieke vechtstijl. Bij de zwaargewichten wordt bijvoorbeeld vooral gebruik gemaakt van brute kracht – dus harde trappen en stoten – terwijl bij de lagere gewichtsklassen de aspecten snelheid en flexibiliteit belangrijker zijn. Verschillende UFC vechters zijn zo atletisch dat ze in meerdere gewichtsklassen uitkomen.

De Utrechtse Iron Lady is inmiddels vol optimisme naar Denver afgereisd. Ze omschrijft zichzelf op Instagram als  ‘10 times undefeated Muaythai/kickboxing world champion.