Geslaagd

Column Pim van Esschoten 'Eindsignaal'

Hoe geslaagd. Terwijl met het polsstokhoogspringen op het Vredenburg - als onderdeel van de NK atletiek - toch een zeker risico werd genomen. Bij eerdere pogingen in de afgelopen jaren in Amsterdam, Hengelo of Sittard sloeg het immers niet aan. Maar zie, in Utrecht wel. Volle tribunes en springers die het prachtig vonden, die vele honderden toeschouwers zo dicht op de sprintmat.

Op donderdagmiddag al, met de titelstrijd van masters en junioren, trok het spel van snelheid, kracht en acrobatiek al lekker veel publiek. Laat staan in de avonduren, toen Menno Vloon de lat op de spectaculaire hoogte van 5.86 meter liet leggen, één centimeter hoger dan zijn Nederlands record van vorige maand. Goed, dat lukte dan niet. Het had ook niet gekker moeten worden, een record op het Vredenburg…

De baanatletiek trekt in Nederland weinig belangstelling. Dan moeten de atletiek maar naar de mensen worden gebracht. Een revolutionaire gedachte, maar wel uit 1924. In café Witjens op hetzelfde Vredenburg besprak Nico Munzert met enkele kornuiten een plan.

‘Onmogelijk,’ was de conclusie. Munzert zette door en in mei 1925, een half jaar later, werd de eerste Singelloop gehouden. Vele tienduizenden mensen Utrechters vergaapten zich aan de dertig à veertig atleten die zo open en bloot langs kwamen rennen. Een eeuw later trekt de baanatletiek nog altijd weinig volk. Zeker als sterren als Dafne Schippers de NK in eigen stad overslaan.

Goed, toppers maken soms onnavolgbare beslissingen in dienst van een hoger doel, dat voor haar volgende maand in Londen ligt waar ze haar wereldtitel verdedigt. Egocentrisch ja, maar juist daarom is ze wereldtop. Maar ook een beslissing waarmee Schippers geen vrienden maakte.

Maar mét Schippers hadden de NK nog niet kunnen tippen aan de massa’s mensen die komen zodra de heilige bal rolt. En hoe geslaagd was dát; die fanzone op het Neude en de oranjemars naar Galgenwaard.

Uitverkocht (bijna) en helemaal oranje. Waar afgelopen week wat klagerig werd geklaagd over de ondergeschikte rol van het vrouwenvoetbal, kunnen anders sporten slechts dromen van zo’n organisatie en ambiance .

Op donderdagavond, toen iedereen al naar huis was, hielp een voormalig wereldkampioen op het Vredenburg met het demonteren van de aanloopbaan. Marc Osenberg, de Duitse coach van Rens Blom toen de Limburger in 2005 in een kletsnat Helsinki naar de wereldtitel sprong, verhuurt nu die baantjes.

Eigenlijk kon hij niet naar Utrecht komen; het baantje moest de volgende morgen al weer ergens in Duitsland worden opgebouwd. De oplossing van Blom: ‘Dan help ik je wel.’