Gestolen zege in Galgenwaard

Voetbal Hans van Echtelt

FC Utrecht heeft op miraculeuze wijze drie punten uit het vuur gesleept tegen FC Twente. ’Een gestolen zege’ klonk het na afloop uit de mond van verstokte fans op de tribune en met die analyse was niets mis. In een fase dat de score eerder op 0-2 zou uitlopen, kwamen twee Utrechtse treffers letterlijk uit de lucht vallen. Met speciale dank aan invaller Jonas Anweiler, de Duitser was in het laatste kwartier betrokken bij beide treffers en werd dan ook terecht tot ‘man of the match’ uitgeroepen, ondanks zijn uiterst kortstondige optreden.

Met John van den Brom (geschorst) op de tribune en Dennis Haar als invaller-coach op de bank ging het publiek (ruim 18.000) er eens goed voor zitten, na het goede spel van vorige week in Tilburg. Maar dat bleek een grove misvatting. De thuisclub speelde vanaf het beginsignaal van de zeer goed fluitende Jeroen Manschot traag en voorspelbaar en kon FC Twente dan ook nauwelijks in de problemen brengen met dit ‘schaakvoetbal’. De bezoekers zochten steeds een veel kortere en snellere weg naar het doel van Jeroen Zoet en veroorzaakten dan ook meer dreiging dan de thuisclub.

Het logische gevolg was dat er een tamme sfeer in Galgenwaard hing en dat naar verloop van de wedstrijd de verbale steun van de Tukkerse fans de overhand kreeg. Je kreeg na rust zelfs de indruk dat FC Twente een thuiswedstrijd speelde en steeds meer het initiatief in handen nam. De angst om te verliezen bij FC Utrecht was daar mede debet aan. Maar die nederlaag dreigde toch toen de bezoekers verdiend op 0-1 waren gekomen. De uitbraken van de gasten werden nauwelijks een halt toegeroepen omdat te veel FC-spelers de vorm van de dag misten.

In zijn wanhoop haalde coach Dennis Haar twee aanvallers uit het veld, zowel Kristoffer Peterson als Jean-Christophe Bahebeck hadden geen potten kunnen brengen. Achteraf zou de opportunistische ingreep van Haar toch doeltreffend blijken te zijn. Ineens kon FC Utrecht wel enig opportunisme in de strijd gooien hetgeen tot onrust in de Twentse defensie leidde. De niet verwachte en ook niet verdiende gelijkmaker van Gyrano Kerk was er het gevolg van. En even later deed Jonas Arweiler als goaltjesdief uit het tweede team zijn reputatie alle eer aan door de ongelooflijke 2-1 binnen te tikken.

En zo kon het gebeuren dat FC Utrecht na de schlemielig verloren punten in Tilburg nu drie gestolen punten op het conto kon schrijven. Duidelijk is dat het voetbal volgende week tegen RKC en zeker in de halve finale tegen Ajax beduidend beter moet om opnieuw succesvol te kunnen zijn De club is nog steeds ongeslagen in kalenderjaar 2020 maar wart heeft het weinig gescheeld tegen FC Twente dat deze mooie reeks afgebroken zou worden.