Gezond eten in coronatijd: 10 slimme eet-tips

Podcast en video Redactie

Het zijn lastige tijden voor mensen die graag actief zijn en daarbij ook van lekker eten houden. Want de coronakilo’s stapelen zich langzaam in je lichaam op terwijl het echte sportseizoen nog op zich laat wachten ('We zijn gezamenlijk miljoenen coronakilo’s aangekomen', vertelde demissionair premier Mark Rutte tijdens een van zijn afgelopen persconferenties). In aflevering 51 van de Slimmer Presteren Podcast geven presentatoren Gerrit Heijkoop en Jurgen van Teeffelen tien tips die je helpen om op gewicht te blijven.

Hoewel de uitspraak van Rutte wat overdreven lijkt – een steekproef van het Voedingscentrum aan het eind van 2020 gaf aan dat 17 procent van de ondervraagden sinds het begin van de coronacrisis daadwerkelijk zwaarder was geworden maar dat 63 procent op gewicht was gebleven – is het inmiddels duidelijk dat de lockdown niet aan ons voorbijgaat zonder schadelijke gevolgen voor de gezondheid.

Minder beweging draagt hier in belangrijke mate aan bij. Corona heeft Nederland in een beweegcrisis gebracht, zo concludeerde recent onderzoek van de HAN. Zo is een derde van de volwassenen vanaf 25 jaar minder gaan wandelen, fietsen of sporten tijdens de coronacrisis. Gelukkig kwam een kleine groep (twaalf procent) juist meer in beweging, maar de toename van 77 miljoen beweegminuten per week in deze groep weegt bij lange na niet op tegen het verlies van 226 miljoen beweegminuten in de week in de eerste groep.

Het maakt het belang van gezond eten in deze periode alleen nog maar belangrijker. Dat is best lastig want het vaker verplicht thuiszitten heeft een aanzienlijke invloed op ons eetpatroon. Is een speciaal dieet hiervoor nodig? Nee, zeker niet. Maar een paar slimme eettips brengen je al snel in de juiste richting. De 51e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast zet er tien op een rij.

 

Podcast

De Slimmer Presteren Podcast is een initiatief van Gerrit Heijkoop en Jurgen van Teeffelen. Vanaf begin 2020 bespreken zij wekelijks een onderwerp op het gebied van sport, onderzoek en innovatie.

slimmer-presteren-podcast.nl