Gezonde sportkantine voor Synergo

Korfbal Redactie

Recentelijk heeft Utrechtse wethouder Van Ooijen het eerste zilveren certificaat voor een gezondere sportkantines uitgereikt, en wel aan Utrechtse korfbalvereniging Synergo. Onder begeleiding van Team:Fit coach Joke Davio heeft de vereniging het aanbod in de kantine uitgebreid met gezonde alternatieven en aangepast volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum. Dat heeft geresulteerd in een zilveren oorkonde.

De oplevering van hun gloednieuwe accommodatie in Sporthal Loevenhout bracht Synergo de gelegenheid om een ruime keuken te installeren en leden en gastspelers te ontvangen in een kantine met ruim 60 zitplaatsen. De club geeft daarmee invulling aan een van de doelen: een leven lang fit met korfbal.

Oskar van de Vijver (bestuursvoorzitter a.i., speler en trainer) is erg blij met het verbeterde aanbod: ‘Gezond eten is nu makkelijk gemaakt. We verkopen inmiddels tweemaal zoveel gezonde belegde broodjes en maaltijden als porties friet, en bijvoorbeeld ook het water met een smaakje loopt erg goed. Onze leden en ouders blijven vaker bij de club eten. Dat is goed voor hun gezondheid, maar ook voor de sfeer en samenhang binnen de club.’ De 400 leden van de club, tussen de Utrechtse wijken Overvecht, Ondiep, Tuindorp en Tuinwijk gelegen, kunnen in de kantine terecht voor vers belegde broodjes, soepen en warme maaltijden.

Utrecht is sinds 2010 aangesloten bij Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG) en stimuleert een gezonde leefstijl zowel thuis als op school en bij de sportclub. Met het behalen van het zilveren certificaat draagt Synergo Korfbal hieraan haar steentje bij.

 

Onderzoek

Uit recent onderzoek van het Utrechtse Mulier Instituut blijkt dat bij het merendeel van de Nederlandse sportverenigingen nog altijd ‘minder gezonde’ dan ‘gezonde’ producten worden aangeboden. Het aanbod is bij een vijfde van de sportverenigingen in balans (19%). Bij een op de tien sportverenigingen bestaat het aanbod uit meer ‘gezonde’ producten dan ‘minder gezonde’ producten (9%). Dat zijn, omgerekend van het percentage sportverenigingen met een eigen kantine naar absolute aantallen, ongeveer 1.250 sportverenigingen.

Het onderzoek werd uitgevoerd om te inventariseren in hoeverre het in 2018 afgesloten Nationaal Preventieakkoord wordt doorgevoerd bij Nederlandse sportverenigingen. Het doel van het akkoord is om de gezondheid van Nederlanders te verbeteren door roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik tegen te gaan. Meer dan 70 organisaties zetten zich hiervoor in en ook voor sportverenigingen zijn doelen beschreven. Eind 2020 zouden 2500 verenigingen rookvrij moeten zijn en een gezonder aanbod in de kantines moeten hebben. Uit het onderzoek van Mulier blijkt dat een op de tien verenigingsbestuurders het aanbod in de eigen kantine of horeca inderdaad gezonder te willen maken. Ruim twee vijfde van de verenigingsbestuurders twijfelt hierover, 26 procent geeft aan dit niet te willen en de overige bestuurders weet het niet. Met hun doorgevoerde maatregelen loopt Synergo dus voor op de meeste sportverenigingen.