Goed nieuws voor Puck Pieterse: WK beloften gaat door

Veldrijden Redactie

Goed nieuws voor Puck Pieterse en Kyle Agterberg: het WK veldrijden voor beloften gaat door. De wedstrijden voor de junioren worden daarentegen geschrapt tijdens het belangrijkste evenement in de cyclocross. Voor met name Europees kampioen Pieterse stijgen daarmee de kansen dat ze op 31 januari op het podium komt aanzienlijk. Waren ook de beloftencrossen geschrapt, dan had de Amersfoortse bij de elite moeten aantreden.

En daar is de concurrentie moordend, vooral van haar eigen landgenoten als Lucinda Brand, Denise Betsema en de regerend wereldkampioene Ceylin del Carmen Alvarado. In twee wereldbekercrossen, in Tabor en in Hulst, haalde Pieterse de toptien met respectievelijk een zesde en zevende plaats  en dat waren al stunts van jewelste. Meer zit er voor de pas 18-jarige renster van Alpecin-Fenix voorlopig niet in, terwijl ze bij de beloften tot de besten ter wereld behoort. Tot haar grootste rivaal heeft zich de Hongaarse Kata Blanka Vas zich ontpopt, een jaar ouder en net iets verder in haar ontwikkeling.

Kyle Agterberg deed het uitstekend op het EK voor beloftemannen, een van de weinig wedstrijden voor de categorie U-23 dit seizoen. Hij werd daar vierde. Dat houdt in dat er ook voor de Maartensdijker medaillekansen zijn op het WK. Titelverdediger is overigens zijn landgenoot Ryan Kamp die ook bij de elite al goed mee komt.

De  mondiale titelstrijd is in het weekeinde van 30 en 31 januari in het Belgische Oostende. Normaal zouden daar tienduizenden fans neerstrijken – op de WK-website zijn ook nog verwijzingen naar hotels te vinden – maar door het corona is publiek niet welkom. De beloftemannen rijden op zaterdag, de beloftevrouwen op zondag.