Goede generale De Jong

Voetbal Hans van Echtelt

Jean-Paul de Jong heeft zijn eerste zege behaald als hoofdcoach van FC Utrecht. Tijdens het trainingskamp in Spanje werd Anderlecht woensdagmiddag 10 januari met 4-3 verslagen. Daardoor heeft de club een goede generale afgewerkt voor de komende topweek waarin achtereenvolgens AZ (vrijdagavond 19 januari), Feyenoord (woensdagavond 24/1) en Ajax (zondag 28/1) naar stadion Galgenwaard komen.

Deze mooie overwinning komt juist op de dag dat weekblad Voetbal International onthult dat de nieuwe hoofdtrainer ‘niet kan rekenen op de voorwaardelijke steun van een deel van de selectie’. Volgens de auteur Martijn Krabbendam zou een aantal spelers geprobeerd hebben om de benoeming van De Jong tegen te houden. Grootaandeelhouder Frans van Seumeren zou zelfs ‘dreigende taal hebben geuit in de richting van de spelers die hebben geprobeerd om dit proces te ondermijnen’.

Hoe dan ook, FC Utrecht zou in de afgelopen weken zowel Mitchell van der Gaag als Henk Fraser in het diepe geheim benaderd hebben om Erik ten Hag op te volgen maar – nogmaals volgens Voetbal International – hebben beide mogelijke kandidaten ‘neen’ gezegd tegen de leiding van FC Utrecht. Daarna kreeg Jean-Paul de Jong het groene licht en mocht hij zijn eigen staf verder invullen waardoor Luc Nijholt, Marinus Dijkhuizen en Rick Kruys aan de bak mogen in Galgenwaard. Voor Hans van der Haar was geen plaats meer, FC Utrecht praat met hem over de afwikkeling.

In La Manga verzorgden Gyrano Kerk (4e minuut), Sander van de Streek (51.), Zakaria Labyad (83.) en Yassine Ayoub (86.) de Utrechtse productie. Zondag werd in Spanje al gelijkgespeeld tegen Würzburger Kickers (0-0), dat uitkomt in de 3e (Bundes)Liga.