Goede tijdrit Kelderman maar achterstand op roze trui groeit

Wielrennen Redactie

Coneglinao, zaterdag 17 oktober, 3.49 pm. Het uur van de waarheid is letterlijk aangebroken voor Wilco Kelderman. In een 34 km lange race door de heuvelachtige Italiaanse wijnstreek Veneto, befaamd om zijn Prosecco, moet de Nederlander 40 seconden zien te winnen op de Portugees João Almeida. Maar ondanks een goede race boekt hij geen winst maar verliest hij 16 seconden en bedraagt het gat nu bijna een minuut.

Was het een goede tijdrit van Kelderman? Zonder meer. Alleen net niet de magistrale rit die ergens in zijn benen verscholen zit. Hij won op alle concurrenten. Behalve op de belangrijkste, klassementsleider João Almeida. Jonge renners moeten eerst nog maar de slopende derde week van een grote ronde heelhuids door zien te komen, maar de 22-jarige Almeida maakt een solide indruk en vecht voor elke seconde.

Dat is nu juist waar het ogenschijnlijk bij Kelderman soms aan ontbreekt. Hij zit prachtig op de fiets, mooier dan Almeida, maar die zie je wel telkens knokken. Bij het eerste tussenpunt na ruim 7 kilometer had de Portugees al 14 seconden gepakt op Kelderman die het gat terugbracht tot 4 tellen maar op het laatste stuk weer moest inleveren. De kopman van Sunweb verloor uiteindelijk 16 seconden en heeft nu een achterstand van 0.56 minuut. De wereldkampioen in deze discipline Philippo Ganna was opnieuw ongenaakbaar en boekte zijn derde dagzege. Almeida werd in het dagklassement zesde en Kelderman negende.

De 29-jarige Barnevelder krijgt nog alle kansen om de roze trui te pakken want de zwaarste bergritten moeten nog komen. De top-3 bleef in etappe 14 hetzelfde, daar achter waren er wel wat verschuivingen. De jonge Amerikaan Brandon McNulty reed een ijzersterke race en rukte op naar plaats 4 in het klassement. Tussen de nummer 3 en de nummer 8 is het verschil slechts een minuut. Zondag trekt het peloton de bergen in. De Deen Jakob Fuglsang die enkele dagen geleden door een lekke band ruim een minuut verloor en ook in de chronorit geen potten kon breken, heeft al aangekondigd ten aanval te trekken.