Goldrace goede opsteker voor Kelderman, Van Aert wint

Wielrennen Redactie

De hele koers was zijn naam niet gevallen maar zes kilometer voor de finish verscheen hij ineens in beeld. Wilco Kelderman bevond zich in de Amstel Gold Race bij de achtervolgers die jacht maakte op drie vluchters. Twintig seconden bedroeg op dat moment de achterstand op Wout van Aert, Maximilian Schachmann en Thomas Pidcock. Het trio bleef weg en na een bloedstollende sprint bleek Van Aert vierduizendste van een seconde sneller dan Pidcock.

Dat Kelderman in de finale nog in koers was deed velen deugd. Het zegt iets over de veerkracht van de Barnevelder die al een paar keer dit seizoen gevallen is door toedoen van anderen. Dat hij aan de start stond van de klassieker door Limburg, waar Tom Dumoulin eregast was van de organisatie, was al een goed teken. Dat hij hem ook nog eens uitreed en slechts op negen seconden van de winnaar over de finish kwam was een hele goede opsteker. Voor hem zelf en voor zijn ploeg BORA-hansgrohe, waar de jonge Nederlander Ide Schelling indruk maakte door een hele tijd alleen op kop te rijden.

Ook Keldermans Duitse ploeggenoot Schachmann deed van zich spreken. Hij moest zich terugvechten na een valpartij en deed dat met verve. In de finale was Schachmann dus weg met Van Aert en Pidcock, al de derde veldrijder die ineens is doorgestoten naar de top van de wegklassiekers.

 

Finishfoto

Hoewel de tweede groep nog heel dichtbij kwam, maakten de drie zich op voor de sprint. Of eigenlijk twee van de drie want Schachmann was op. Van Aert leek te gaan winnen en revanche te nemen voor zijn nederlaag woensdag in de Brabantse Pijl, waar Pidcock hem verrassend had geklopt. De kleine Brit met het leeuwenhart kwam echter sterk opzetten en het was zo close, dat zelfs de finishfoto niet echt uitsluitsel kon geven. Uiteindelijk werd Van Aert uitgeroepen tot winnaar, maar tot lang na de finish was er ongeloof omdat het leek alsof de renner van Ineos Grenadiers zijn wiel net iets eerder over de lijn had gedrukt dan de man van Jumbo-Visma.

Veenendaler Dylan van Baarle  koerste alert, maar viel in de finale wat terug. Kelderman was met zijn 37ste plaats de beste renner uit de regio. Van Baarle finishte op ruim twee minuten als 62ste. Utrechter Martijn Tusveld klasseerde zich op plaats 94.