Good-old Hans van der Wurf aast op zevende biljarttitel

Snooker/Biljart/Pool Ted Vermeulen

Hans van der Wurf (73) strijdt met zijn team Eureka Billard op 15 en 16 april tegen Zundert om het landskampioenschap driebanden. Niet in een uit- en thuiswedstrijd, maar in Doetinchem.

Van der Wurf denkt daar het zijne van. ‘Ten eerste ben ik vanaf het begin een grote tegenstander van playoffs geweest. Ik vind dat de winnaar van de reguliere competitie altijd de kampioen is. Dat in het voetbal in sommige situaties play-offs worden gespeeld kan ik me nog wel voorstellen, want daar hangen grote commerciële en financiële voordelen aan. Maar bij de biljartsport is dat niet van toepassing’, zegt de goeroe van het Utrechtse biljart.

De voormalige importeur van fruit die met zijn team voor de zevende keer op jacht gaat naar de landstitel begon in 1979 met een experiment. Hij formeerde een sterk driebandenteam, vroeg bij de KNBB een licentie aan en startte met de viermansformatie Rini van Bracht, Ad Verlouw en de Utrechters Jack van der Pijl en Hans van der Wurf in de eredivisie. De naam van het team werd PDS, vernoemd naar het speellokaal Palais Des Sports aan de Croeselaan in Utrecht.

Kopman Van Bracht werd in 1982 wereldkampioen driebanden in het Ecuadoriaanse Guayaquil en trok na zijn titel drommen biljartliefhebbers naar Palais des Sports. Van Bracht speelde 12 jaar voor PDS en schonk in die periode de stad Utrecht vier jaar achtereen met zijn team een landskampioenschap.

Omdat Van der Wurf toen al een ambitieus man was versterkte hij het team met onder meer Raymond Ceulemans. ‘Mister 100’ zoals diens bijnaam luidde, verwijzend naar het aantal titels dat hij behaalde, verliet het team al weer na een jaar omdat er in Rotterdam meer guldens klaar lagen.

Maar Kurt Ceulemans, zoon van ‘oude Ceul’, hield het liefst 20 jaar vol bij PDS en een andere Belg, Polleke Stroobants, 14 jaar. Nationale topper Christ van der Smissen completeerde ruim 11 jaar het team. ‘Ja, ik was klaarblijkelijk een prettige baas’, blikt Van der Wurf terug op die periode. ‘De topspelers kwamen bij mij niet voor het geld, maar voor de gezelligheid. Bij mij werd na de wedstrijden, ongeacht het resultaat, altijd gezamenlijk een hapje gegeten en met name de Belgen vonden dat prachtig. Ik doe dat trouwens nog steeds, omdat het de teamgeest een enorme boost geeft. En hoewel biljarten een individuele sport is, is de teamgeest toch heel erg belangrijk.’

Terug naar het heden en het niet zo’n goede idee, althans volgens Van der Wurf, om de finale om het landskampioenschap in Doetinchem te spelen. Waarom niet gewoon een thuis- en een uitwedstrijd?

Ruud Hudepohl, wedstrijdzaken van de KNBB (biljartbond) motiveert die keuze: ‘In het (paas)weekend van 15 en 16 april wordt niet alleen het kampioenschap Eredivisie gespeeld maar ook dat van de 1e tot en met de 4e Divisie. Op zaterdag spelen de 3e en 4e Divisie hun halve finales en is de eerste wedstrijd in de play-offs Eredivisie. Op zondag vinden in alle 5 de Divisies de finales plaats. Het bestuur is van mening dat op deze wijze meer aandacht en cachet wordt gegeven aan de titels. Dat heeft uiteraard ook zijn uitstraling op de Eredivisie.’

 

Buitenlanders

Helder. Maar daarnaast is Van der Wurf ook ontgoocheld door het besluit van de KNBB dat een team uit allemaal niet-Nederlanders mag bestaan. ‘Vroeger waren maximaal twee buitenlanders per team toegestaan en dat was prima. De Nederlanders konden hun niveau dan optrekken aan dat van hun niet-Nederlandse teamgenoten of andersom. Ook kwamen er meer toeschouwers in de vorm van familie, vrienden en kennissen van de Nederlandse spelers.

In theorie is het nu mogelijk dat een team vier sterke buitenlanders halverwege de competitie opgeeft aan de KNBB en die niet laat spelen, behalve als de finale voor het landskampioenschap wordt behaald. Ik doe niet mee aan die flauwekul. Hoewel het reglementair correct is, vind ik het toch een vorm van competitievervalsing. Bovendien kost het mij veel te veel geld. Die wereldtoppers komen niet voor een kop koffie en een gevulde koek.’

Ruud Hudepohl (KNBB): ‘Halverwege het seizoen, medio november, was de transferperiode. Tijdens deze transferperiode waren teamwijzigingen toegestaan. Met de teamsamenstellingen ná de sluiting van de transferperiode dient het restant van de competitie gespeeld te worden. Het is dus niet mogelijk dat voor aanvang van de play-offs nog spelers aan de teams worden toegevoegd. Er is inderdaad geen limiet aan het aantal niet-Nederlandse spelers. Verder is het bestuur van mening dat zij zich met de samenstelling noch met de opstelling van de teams moet bemoeien.’

Hoewel Van der Wurf een groot liefhebber is van de biljartsport, ziet hij de toekomst niet erg rooskleurig in. ‘En dat komt niet door de vergrijzing van de sport, want er loopt voldoende jong talent rond. Ook in de Eredivisie.

De grote makke is dat de televisie geen aandacht meer besteedt aan onze prachtige sport. Daar ligt niet alleen de schuld bij de NOS, maar ook bij de KNBB zelf. Met name de sectie driebanden zou zich meer moeten inspannen om de sport weer op televisie te krijgen.

Net als vroeger toen de finale van de Nederlandse Masters rechtstreeks werd uitgezonden, evenals de finale van een WK of EK als dat in Nederland plaatsvond.’

Van der Wurf speelt komend seizoen de thuiswedstrijden niet meer in wijkcentrum Het Schuurtje in Maarssenbroek. Na van 1979 tot 2001 in Palais des Sport aan de Croeselaan te Utrecht te hebben gespeeld vond de formatie van de licentiehouder onderdak in achtereenvolgens De Windhoek in Utrecht, in Roosendaal en het afgelopen seizoen in Maarssen.

 

Verhuizing

In het seizoen 2017-2018 zal er derhalve geen topdriebanden meer in Utrecht en omstreken te bewonderen zijn, want Van der Wurf verhuist met zijn spelers naar Hoeven (NB) . ‘Hoewel ik over alles (de tafels, het onderhoud daarvan, de bediening en de gehele entourage) in Het Schuurtje uitermate tevreden ben, ben ik toch genoodzaakt een mooie aanbieding uit Hoeven te accepteren. Een professioneel biljartteam kost geld en dat groeit niet onbeperkt op mijn rug. De aanbieding uit Hoeven was door het Schuurtje niet te matchen, anders had ik dat wel gedaan.’

Het is nog niet bekend onder welke naam het team komend seizoen zal spelen, maar de teamsamenstelling is al wel bekend en imposant te noemen. Plek één is voor Eddy Merckx (B), op twee staat Dave Christiani, op de derde plek Gerwin Valentijn en als vierde man John Tijssens. Van der Wurf zelf is reserve, evenals Henk Habraken uit St. Oedenrode. Een potentiële kampioensformatie.