Good-old Jan Timman kan Paul Keres niet verontrusten

Schaken Redactie

Ondanks een overwinning van good-old Jan Timman op jonkie Joris Kokje heeft Paul Keres geen kind gehad aan Wageningen. De Utrechtse schakers bleven ook in de zesde competitiewedstrijd zonder puntverlies en mogen voorzichtig gaan dromen van het kampioenschap in de eerste klasse en de daarmee gepaard gaande promotie naar de meesterklasse. In die hoogste afdeling in Nederland staat En Passant uit Bunschoten/Spakenburg keurig derde.

PK-1 heeft alleen in Caissa-Eenhoorn nog een serieuze concurrent. De schakers uit Hoorn zijn ook nog ongeslagen, maar hebben een wedstrijd  minder gespeeld. Ten opzichte van het Utrechtse tiental heeft Caissa Eenhoorn wel een gigantische achterstand (45 tegen 29) wat het aantal bordpunten betreft. Op 24 april is het cruciale treffen tussen de twee. Eerder al rekende Paul Keres af met een andere concurrent, Zukertort uit Amstelveen.

De Utrechtse brigade won de uitwedstrijd tegen Wageningen met 7,5-2,5. Volle punten werden gescoord door Jan Breukelman, Hugo ten Hertog, Xander Wemmers, Evert Rademakers, Niels Ondersteijn, Menno Okkes en Paul Hommersom.

Het tweede team van Paul Keres speelt in een andere eerste klasse (1B) en doet het ook redelijk met een vierde plaats. Tegen de Stukkenjagers werd met 5-5 gelijk gespeeld. Voor overwinningen tekenden John Cornelisse, Marijn Otte, Gerben Veltkamp en Jan Jaap Jansse. In de meesterklasse versloeg En Passant Zuid Limburg met 5,5-4,5. Richard Vedder boekte een gemakkelijke triomf, hij had geen tegenstander. Ivan Sokolov en Gabor Papp compenseerden de nederlagen aan de eerste twee borden. 

In de tweede klasse C is SSC 1922 uit Soest na een voortvarende start wat teruggevallen. Van Rokado werd met 5-3 verloren. Eric de Haan was de enige die kon juichen bij SSC. Amersfoort bivakkeert op de laatste plaats in 2B. Nu was Caissa-2 te sterk, ondanks een zege van Joeri Piet terwijl Tea Lanchava de winst in de schoot geworpen kreeg.

Veenendaal maakte in de derde klasse geen fout, al kwam de 5-3 zege moeizaam tot stand tegen nummer laatst UVS-2. Oud Zuylen Utrecht volgt met Bennekom met vier punten achterstand op een gedeelde tweede plaats.