Goud voor Van Dijk, Mackaij én Kelderman in ploegentijdrit

Wielrennen Hans van Ommeren

Twee Woerdense meiden konden zondagmiddag hun geluk niet op in het Noorse Bergen. Ellen van Dijk en Floortje Mackaij wonnen met Team Sunweb goud op de ploegentijdrit, het openingsnummer van de WK wielrennen. Voor Van Dijk was het al het vierde goud met drie verschillende ploegen. Bij de mannen veroverde Wilco Kelderman uit Barneveld eveneens goud, waarmee het succes voor Sunweb compleet werd.

Ellen van Dijk is als tijdrijder een fenomeen. De geboren Harmelense is een erkende tempobeul die zich in de eenzame strijd tegen de klok volledig kan focussen op de meters die voorbij flitsen. Ze neemt een ploeg op sleeptouw, houdt het koppie erbij als iemand achterop dreigt te raken. Met Van Dijk in de ploeg is een medaille min of meer een zekerheidje, al ging Team Sunweb zeker niet als topfavoriet van start in Bergen. Die rol was weggelegd voor het Nederlandse Boels-Dolmans, met onder meer Anna van der Breggen, de ploeg waarmee Van Dijk vorig jaar de wereldtitel greep.

Ook Team Sunweb heeft een sterk Nederlands accent. Dat bleek wel uit de opstelling voor de Team Time Trial. Van de zes rensters waren er vier uit Nederland: behalve Mackaij en Van Dijk ook Lucinda Brand en Sabrina Stultiens. Het kwartet werd aangevuld met de Canadese Leah Kirchmann en de Amerikaanse Coryn Rivera.

Team Sunweb ging bepaald niet als een raket van start in de 42,5 kilometer lange, heuvelachtige race. Een weloverwogen en ook vruchtbare tactiek naar later zou blijken. Van Dijk: ‘We hadden er goed over nagedacht. Rustig aan beginnen, bij elkaar blijven en zorgen dat niemand wordt opgeblazen. Ik denk dat dat onze kracht was.’

Vooral in het tweede deel was Van Dijk de motor die de vaart erin hield. ‘Niet alleen ik, iedereen reed supergoed. Het was gewoon een superwedstrijd. Dat het goud zou worden, daar waren we zeker niet van uitgegaan. Wel dat het podium haalbaar was, maar winnen, nee.’ Was het verschil halverwege nog miniem, in de slotkilometers liep Sunweb steeds verder weg van Boels-Dolmans. Uiteindelijk bedroeg het het verschil twaalf seconden.

Het was het vierde WK-goud in de ploegentijdrit voor Ellen van Dijk. Twee keer eerder deed ze dat met Specialized-lululemon, vorig jaar met Boels-Dolmans en dit jaar dus met Sunweb.

Dinsdag is de individuele tijdrit. Ook dan moeten Ellen van Dijk – naast Annemiek van Vleuten – kansen worden toegedicht, al noemt ze zichzelf niet de topfavoriet. ‘Het is niet per se mijn parkoers. Maar ik voel me goed en ga ervoor. Dit geeft heel veel moraal natuurlijk.’

 

Mannen

Bij de mannen waren er vooraf drie topfavorieten: BMC, Sky en Quick Step met de Nederlander Niki Terpstra maar zonder de Duitse locomotief Tony Martin. Op het vinkentouw zaten Team Sunweb, met Tom Dumoulin en Wilco Kelderman, en wellicht LottoNL-Jumbo. Bij het eerste tussenpunt moest Sunweb tien seconden prijsgeven op Sky met Tour- en Vuelta-winnaar Chris Froome. Dat was op zich niet dramatisch, zeker niet toen op de beklimming Geraint Thomas er bij Sky afwaaide. Sunweb bleef draaien als een geoliede machine, de aflossingen verliepen vlekkeloos en het tempo bleef ook op de strook Noorse keien gehandhaafd.

De slotfase was bloedspannend. Team Sunweb ging van de ploegen die al gefinished waren aan de leiding en in de hotseat zaten de zes gefixeerd te kijken naar de live-beelden van hun grootste concurrent BMC. Die raakte de virtuele voorsprong geleidelijk kwijt en had op de streep zelfs een achterstand van acht seconden.

Sunweb kon op de eerste dag van de WK wielrennen een ongekend feestje vieren. Wereldkampioen bij zowel de mannen als de vrouwen, daar had zelfs de grootste optimist niet van durven dromen. Het belooft wat voor de individuele ritten, dinsdag dus Ellen van Dijk met Anna van der Breggen en Annemiek van Vleuten, en woensdag Tom Dumoulin én Wilco Kelderman.