‘Gouden’ Lars van der Haar laat alle Belgen poepie ruiken

Wielrennen Redactie

In 2015 was Lars van der Haar de beste veldrijder van Europa. Zes jaar later flikte de kleine Woudenberger het weer. Hij won na een indrukwekkende cross goud op het EK. Een heel bataljon Belgen moest verslagen worden, maar Van der Haar combineerde een ijzersterke race met veel inzicht. Alleen Quinten Hermans bleef nog enigszins in het spoor, maar moest in de finale buigen. Tot groot genoegen van Sven Nys, de teammanager van Baloise Trek Lions.

’Dit gaat Lars vleugels geven,’ sprak de Belg na afloop, zelf ooit een van de coryfeeën van de cyclocross. Van der Haar kreeg de zege op de VAM-berg in Drenthe bepaald niet cadeau. Hij raakte aanvankelijk op achterstand maar toonde aan over een ijzeren conditie te beschikken. Terwijl hij de aansluiting met de koplopers bewerkstelligde loste hij en passant Eli Iserbyt, een van de grote favorieten. Hermans had inmiddels een gaatje geslagen, maar de explosieve Van der Haar kwam langszij op de kasseienklim. Hij wachtte niet maar zorgde op zijn beurt voor een verschil van een paar seconden.

De Woudenberger liep steeds verder uit en had op de finish bijna een halve minuut voorsprong op Hermans en bijna een minuut op Michael Vanthourenhout.

Het ongeloof straalde van zijn gezicht, nadat hij alle Belgen een poepie had laten ruiken. ´Ik kan het nog niet geloven. Het is echt bizar´, vertelde hij voor de camera van de NOS. ´Deze titel is veel mooier omdat ik een aantal jaren niet veel heb kunnen winnen.’

Zijn sterke optreden voor eigen publiek belooft veel voor de rest van het seizoen. Weliswaar waren de op papier sterkere Mathieu van der Poel, Wout van Aert en Tom Pidcock er niet bij, maar de Woudenberger liet zien dat hij nog helemaal niet afgeschreven mag worden.