Grauw

Column Pim van Esschoten 'Eindsignaal'

Ik ben het nu wel zat. Al die grauwe dagen en laffe aanvalletjes van Koning Winter, die wat zwaffelt tegen het vriespunt. Geef me een échte winter met een dik pak sneeuw en bevroren grachten of hoepelt op met die flutwinters. Maar nee, we tellen de grauwe dagen af tot het rokjesdag is. Tot er gefietst wordt van Parijs naar Nice en vervolgens Milan-Sanremo, niet voor niets La Primavera genoemd.

De Lente…

Pim van Esschoten

Over wielrennen gesproken, hoe zit het met dat bezoek van de directie van de Vuelta a Espana aan Utrecht? Dat zou toch rond de jaarwisseling zijn, beloofde Cor Jansen van het Businesss Peloton Utrecht (BPU) in het najaar? Zijn ze stiekem al geweest?

Dit voorjaar, vertelt Jansen. Nee, niks afstel. In Nederland moest nog wat huiswerk worden gedaan. Zoals het
bijeenbrengen van vier overheden; de provincie en gemeente Utrecht, Brabant en de stad Breda waarna een professionele organisatie kan worden opgezet. ‘Ziet er positief uit’, aldus Jansen.

Drie lange dagen Spaanse feesten, eind augustus 2020. Ik krijg het er al heet van. Flamenco, castagnetten, Gipsy Kings (Bamboleo!), rioja, een paellapan met een doorsnee van tien meter op het Janskerkhof, tango op het Vredenbu…

oh nee, da’s Argentijns.

Maakt niet uit, we doen ook tango. (Kasteel Vredeburcht hebben we in 1577 nog veroverd op de Spaanse tirannie, maar dit terzijde).

Voor het zover is eerst iets Hollands. Het geld. Vorige maand nog kwam het stadhuis met een nagekomen tegenvallertje van bijna twee ton voor de Tourstart van 2015. Niet fijn. In het najaar gaven Utrechtse politici aan een grotere bijdrage van private partijen, meer garanties, te willen bij de Vuelta.

Meer dan bij de Tour. In die periode ook zei minster Schippers van VWS dat grote sportevenementen in Nederland (te) zwaar leunen op subsidie van de overheid. Toch was de Tourstart juist onderscheidend, zegt Jansen, want private en publieke partijen dekten ieder de helft van de kosten (15,7 miljoen euro).

Al was die verhouding uiteindelijk niet geheel fifty-fifty, bij de ASO (de organisator van Tour en Vuelta) viel die grote betrokkenheid van het bedrijfsleven op. Het heeft de ogen in Frankrijk geopend, maar ook in Nederland was de Tourstart 2015 onderscheidend, zo zegt Jansen. ‘Bij de Giro in Amsterdam en de Tour in Rotterdam betaalde de overheid zo’n beetje alles. We zijn een witte raaf.’

Mooi.

En laat nu de lente nu maar komen.