Gretig vrouwenpeloton bijt het spits af in Baskenland

Wielrennen Redactie

Annemiek van Vleuten, Anna van der Breggen, Marianne Vos, Ellen van Dijk. Het deelnemersveld is wel eens slechter geweest dan het peloton dat donderdag aan de start staat van de Emakumeen Nafarroako Klasikoa. De gretigheid zal er vanaf spatten bij de vrouwen die zich maandenlang hebben moeten beperken tot trainen. Wie dat het beste heeft gedaan zal blijken in de eerste vrouwenkoers sinds het uitbreken van de coronacrisis.

Daarmee zitten de vrouwen eerder in koers dan de mannen. De Emakumeen Nafarroako Klasikoa is een eendagswedstrijd in Spanje en de eerste van drie wedstrijden op het Iberisch Schiereiland. Vrijdag is de Clásica Feminas Navarra en zondag Durango-Durango.

De start van de eerste wedstrijd waar de meeste topploegen uit de UCI Women Tour aanwezig zijn, is in Pamplona in Baskenland. De finish is bijna 120 kilometer verder in Lekunberri. De drie Spaanse wedstrijden gelden als voorbereiding op de eerste grote koers, de Strade Bianche op 1 augustus. Die werd vorig jaar een prooi voor Annemiek van Vleuten. De Utrechtse van geboorte won tevens de laatste koers in het pre-coronatijdperk, de Omloop Het Nieuwsblad op 29 februari. Ze sprong in haar regenboogtrui weg op de beruchte Muur van Geraardsbergen, niemand kon in haar wiel blijven.  Donderdag maakt ze zeker weer kans op de zege want in het parkoers zitten verschillende hellingen.

Het is niet helemaal duidelijk hoe de situatie ter plekke is. De rensters weten dat ze zich aan het corona-protocol moeten houden, maar de drang om weer te koersen is enorm.