Groenekans Voordaan streeft naar handhaving in promotieklasse

Hockey Ted Vermeulen

Natuurlijk zijn de Utrechtse hockeyogen gericht op landskampioen Kampong uit Utrecht en het Bilthovense SCHC, maar er is nog een Utrechtse club die meespeelt in de Nederlandse top; in Groenekan zetelt de MMHC Voordaan, dat zich op miraculeuze wijze wist te plaatsen voor de nieuw gevormde promotieklasse.

De mannen van hoofdklassers Kampong en SCHC zijn al aan hun competitie begonnen, beiden speelden twee wedstrijden. Kampong won de eerste wedstrijd van het Amstelveense Pinoké met 4-1 en wist afgelopen weekend met 2-7 SCHC in een Utrechtse derby te verslaan. SCHC verloor ook de eerste wedstrijd tegen Klein Zwitserland, met 3-2.

 

Voordaan

De hockeycompetitie in de promotieklasse van de Koninklijke Nederlandse Hockeybond start in het weekeinde van 9 september 2018. Het eerste mannenteam van promovendus Voordaan startte de training al op 1 augustus, om maar zo goed mogelijk voor de dag te komen in het geweld die de promotieklasse zal brengen. Er werd viermaal in de week gestart met technische- en conditionele trainingen, waarvan éénmaal een dubbele training van 18.00 uur tot 21.30 uur.

Voordaan wordt wel als de tweede hockeyvereniging van Utrecht gezien. De vereniging telt rond de 1850 leden en komt met liefst 40 seniorenteams (m/v) en 68 jeugdteams (m/v) in de competitie uit. Het moge helder zijn, dat die leden niet allemaal uit het villadorp ten noordoosten van de stad komen. Doorstroming vanuit de jeugd naar het tophockey is er nog niet voldoende en er is nog geen specifieke jeugdopleiding binnen de club.

‘Nee‘, zegt trainer-coach Jonker, ‘ik liep hier tussen 1996 en 2000 ook al rond en de meeste leden komen uit de stad. Utrecht heeft natuurlijk Kampong, aan welk niveau Voordaan nog niet kan ruiken, maar die club heeft wachtlijsten en dus vormen wij een prima alternatief op slechts drie kilometer rijden van de Utrechtse wijken Voordorp en Tuindorp, waar ook de roots van Voordaan liggen. De concurrentie met het Bilthovense SCHC is moeilijk, dus kijken wij vooral naar het Zeister Schaerweijde, dat wij overigens gaan tegenkomen in de competitie en IJsseloever uit IJsselstein, een club die zich in snel tempo ontwikkelt en inmiddels met de mannen ook overgangsklasse speelt.’

 

Promotie

Voordaan promoveerde afgelopen seizoen op Hitchcock-achtige wijze uit de overgangsklasse naar de promotieklasse. De nummers een tot en met vijf plaatsten zich automatisch voor de nieuw gevormde klasse en de nummers zes en zeven mochten in een ‘best of three’ strijden om het laatste beschikbare ticket. De drie wedstrijden tegen het Rotterdamse Victoria werden thrillers. De thuiswedstrijd werd op het nippertje met 4-3 gewonnen, waarna de tweede wedstrijd in Rotterdam kansloos met 4-1 werd verloren. De beslissende derde wedstrijd, ook in Rotterdam, eindigde in 2-2. Geen speler, geen supporter, geen coach wist wat hij moest zeggen. Bij iedereen op of rond het veld was het besef aanwezig dat shoot-outs de beslissing zouden maken hoe het slopende seizoen zou gaan eindigen. Voordaan zou mee kunnen doen aan de prestigieuze nieuwe Promotieklasse óf de in niveau en aanzien gedaalde Overgangsklasse blijven. Joachim Löwenthaler schoot Voordaan in het hol van de leeuw via de allesbeslissende laatste shoot-out naar de overwinning. Promotie was een feit.

Maar hoe moet dat nu in die nieuwe promotieklasse, met een team dat als zevende eindigde in de overgangsklasse en nu onder meer zal moeten wedijveren met de degradanten uit de hoofdklasse?

‘Ja, dat wordt wel een dingetje’ denkt Jonker, ‘we hebben zeven nieuwe spelers mogen verwelkomen en beschikken nu over een selectie van 23 spelers, waarvan er nog eentje zal moeten afvallen. Ik moet je eerlijk zeggen, dat over het verloop van de aanstaande competitie nog weinig te zeggen valt, dat hangt er van af of er nog spelers weggaan. Er zijn spelers, die de voorkeur geven aan een basisplaats bij een vereniging die op een lager niveau speelt, boven een plek bij Voordaan zonder speelgarantie. Dat is een keuze van de speler zelf en die moet je altijd respecteren. Maar als de huidige selectie intact blijft, wat ik van harte hoop, dan kunnen wij ons handhaven in de promotieklasse.’

 

Faciliteiten

De trainer vervolgt ‘onze grootste uitdaging ligt, denk ik, op het mentale vlak. Onze jonge selectie moet niet in de war raken bij een achterstand en het gebrek aan ervaring kan wel eens een nadeel zijn bij het verdedigen van een voorsprong. Ik vertrouw op de positieve invloed van enkele oudere spelers, zoals aanvoerder Adriaan Stolk (30), op het jonge grut. Wij kunnen en willen eventuele nieuwkomers geen geld bieden, maar faciliteren naar mijn mening zeer aantrekkelijk. Wij bieden faciliteiten om de trainingen en het verblijf op de club zo aangenaam mogelijk te maken. Zo bieden wij onder andere een professionele looptrainer in de persoon van Auke Klarenbeek en daarnaast kan ik beschikken over Jan Eshuis en de van het Amstelveense HIC overgekomen Dirk Verhagen als assistenten. Maar we móeten onze topspelers ook wel faciliteren. Bedenk wel, dat het veelal jonge spelers zijn, die óf werken óf studeren. Als je dan viermaal in de week moet komen trainen, dan is dat toch wel een hele opgave. Kijk, voor mij is hockey mijn lust en mijn leven, dus het maakt mij niets uit, hoe vaak en hoe hard ik moet trainen, als ik maar zeker weet, dat ik het maximale uit mijn jongens haal. En ik wil die instelling ook bij mijn spelers herkennen.’

Al met al ziet Jonker voldoende mogelijkheden, om zich te handhaven op het één na hoogste niveau in Nederland. ‘Ja, tegen teams als Hurley en HIC zullen wij het moeilijk krijgen, maar de overige negen tegenstanders treed ik tegemoet als gelijkwaardig, waarbij de wedstrijden tegen Schaerweijde natuurlijk een extra lading zullen hebben. Altijd leuk, als er regionale rivaliteit is, waar veel publiek op af komt.’ De mannen van Voordaan kunnen direct de borst nat maken. De eerste wedstrijd in de promotieklasse is op 9 september in Nijmegen tegen de gelijknamige hockeyclub en een week later komt het sterke Amsterdamse Hurley naar Groenekan.

 

Training

Vandaag sluit de mannenselectie de training af op veld 1 met het oefenen van enkele varianten op de strafcorner. Is de strafcorner nog steeds een sterk wapen bij het hockey? ‘Een sterk wapen wel, maar de strafcorner is niet meer zo dominant voor de uitslag als vroeger’ zegt Peter Jonker, ‘de strafcorner wordt steeds beter verdedigd en het experiment tijdens de Euro Hockey League om een velddoelpunt dubbel te laten tellen is dan ook volledig mislukt.’

Na de training worden alle 140 trainingsballen door de spelers zorgvuldig in een hoek van het veld worden geslagen en geteld. Het blijkt dat er twee ballen ontbreken, welke na enig speurwerk buiten het speelveld worden gevonden. ‘Ja, wij moeten daar zorgvuldig mee omgaan’ zegt Jonker ‘de Kookaburra hockeyballen die wij gebruiken kosten al gauw zo’n € 15,00 per stuk en de ervaring leert dat halverwege het seizoen ook het aantal ballen is gehalveerd. Met het terugwerpen van ballen is het publiek niet zo snel en ook de kinderen, die een bal in handen krijgen, worden niet echt gestimuleerd om die terug te geven. Jammer, maar het is zoals het is.’

 

De promotieklasse

De wedstrijden in de Promotieklasse duren twee keer 35 minuten. De kampioen promoveert direct naar de Hoofdklasse. De nummer twee speelt in een play-off tegen de nummer elf uit de Hoofdklasse en de nummer drie strijdt met de nummer tien van de Hoofdklasse om een plek op het hoogste niveau. De KNHB verwacht met de competitiewijziging een betere aansluiting te krijgen richting de Hoofdklasse.