Groenewegen gaat voor derde zege in Veenendaalse klassieker

Wielrennen Redactie

Dylan Groenewegen, tweevoudig ritwinnaar in de Tour de France, is de torenhoge favoriet in de Veenendaal-Veenendaal Classic. De topsprinter van LottoNL-Jumbo schreef de eendagswedstrijd al in 2015 en 2016 op zijn naam. Voor het eerst mogen woensdag 22 augustus ook de vrouwen hun tanden zetten in pittige heuvels als de Grebbeberg.

Veenendaal is niet alleen een wielerstad sinds 1985, het eerste jaar dat de klassieker gehouden werd en met Joop Zoetemelk meteen een prominente winnaar kreeg, er wonen tegenwoordig ook heuse wielerprofs als Dylan van Baarle (Sky), Lennard Hofstede (Team Sunweb) en Martijn Budding (Roompot-Nederlandse Loterij). Om uiteenlopende redenen zijn ze er woensdag niet bij.

Van de WorldTour-teams doet alleen LottoNL-Jumbo de UCI 1.1 koers aan, de overige ploegen zijn procontinentaal dan wel continentaal. Wel van de partij is de rappe routinier Johim Ariesen (Metec) uit Rhenen die het gebied kent als zijn broekzak. Hij traint er immers vrijwel dagelijks en weet bij wijze van spreken waar elke putdeksel ligt. Goed op de hoogte van de regio en het parcours is ook Jan-Willem van Schip. De Schalkwijker was vorige week actief in enkele ritten van de BinckBank Tour, zag zijn ploeggenoot Taco van der Hoorn zelfs een etappe winnen, en is slim genoeg om te beseffen dat een massasprint met Groenewegen pure sportieve zelfmoord is. Afgaand op zijn aanvallende instelling zal de renner van Roompot zeker iets proberen.

Het peloton vertrekt om 12.30 uur op de Markt in Veenendaal en gaat richting Arnhem waar driemaal de Emmapiramide beklommen moet worden. Daarna gaat het langs de Rijn richting de Betuwe, de brug over bij Rhenen en vervolgens wordt rond Veenendaal nog tweemaal een lus gemaakt. De Gebbeberg staat tweemaal op het menu, de laatste keer een kleine 15 kilometer voor de finish op de Kerkewijk in Veenendaal, die iets na vijven wordt verwacht.

 

Vrouwen

Bij de vrouwen maken de Veenendaalse Floortje Mackaij en Annemiek van Vleuten uit Wageningen deel uit van een nationale ploeg.  Het veld is bij de vrouwen een stuk sterker, en internationaler, met de supersnelle Lorena Wiebes uit Mijdrecht als topfavoriete mocht het op een sprint uitdraaien. De vraag is of met name Van Vleuten het zover wil laten komen. De vrouwen vertrekken om 10.20 uur, rijden 136 km (de mannen 191), en finishen iets na twee uur op de Kerkewijk.