Grootmeesternorm voor Casper Schoppen

Schaken Ted Vermeulen

Erwin l'Ami (33) is samen met Erik van den Doel en Lucas Foreest op de eerste plaats geëindigd van het 50e Open NK schaken in Dieren. Omdat L'Ami de meeste weerstandspunten (op grond van de sterkste tegenstand) had, werd de inwoner van Woerden tot winnaar uitgeroepen. L'Ami won dit evenement al tweemaal eerder en mag zich dus de nieuwe open Nederlands kampioen noemen. Door dit resultaat plaatste de grootmeester zich automatisch voor het gesloten NK van 2019.

Voor Casper Schoppen was er een einde met een lach en een traan. In de slotpartij tegen l’Ami had de jonge Utrechter voldoende aan remise voor de toernooiwinst. Schoppen ontpopte zich als de relevatie van het toernooi, maar moest tegen l’Ami het onderspit delven en eindigde op een gedeelde tweede plaats, op een half wedstrijdpunt van de winnaar. In de slotpartij glipte de partij beetje bij beetje uit de vingers van Schoppen en werd door l’Ami uitgeteld.

De lach was er echter ook voor de succesvolle schaker van het Leids Schaak Genootschap. Door zijn optreden en resultaten in deze sterk bezette editie van het Open NK schaken wist Schoppen op 16-jarige leeftijd de grootmeesternorm te bereiken. Hij scoorde 6,5 punt uit de maximale 8 te behalen wedstrijdpunten en versloeg tijdens het evenement diverse grootmeesters.