Gym leidt kampioenen en recreanten op

Vecht- en verdedigingssporten Roberto Cancian

Wanneer je bij The Colosseum Gym in Utrecht voor de deur staat, zuigt de immense arena die afgebeeld staat op de muur je naar binnen. Het Colosseum, de grootste vechtarena in het oude Rome, was de plek waar de gladiatoren van het Romeinse Rijk vochten om te overleven. The Colosseum Gym in de wijk Overvecht specialiseert zich in kickboxing, MMA and Fast Fit.

Hier worden kampioenen klaargestoomd om als echte gladiatoren de strijd in de ring aan te kunnen gaan. Maar daarnaast kunnen ook recreanten en kids in een veilige leeromgeving sporten.

 

Drijvende krachten

Daan Kortland en Danny de Vries, de drijvende krachten achter The Colosseum Gym, begonnen in 2008 met hun sportschool in Zuilen. De 55-jarige De Vries en de 41-jarige Kortland zijn volle neven en vullen elkaar naadloos aan blijkt tijdens het gesprek. ‘Wij zijn samen begonnen en deden dat tijdens de begindagen naast ons werk. Ik heb dertien jaar een uitzendbureau gehad’, zegt Kortland. Zijn neef werkte ruim dertig jaar bij de overheid. ‘Daarvan werkte ik vijftien jaar bij de operationele dienst van een speciale eenheid.’ Zijn passie lag al die tijd al bij vechtsporten. Op het moment dat hij het idee opperde bij Daan Kortland om samen de sportschool te runnen, moest die er wel even over nadenken. Uiteindelijk besloten ze om samen het avontuur aan te gaan.

‘Wij hebben van jongs af aan een goede band met elkaar, wij doen dit samen of niet’, weet Kortland. Het samen doen, dat gebeurt met z’n drieën aangezien Willem van der Mark hun partner is in het geheel. Naast het drietal staat een sterk gediplomeerd team van trainers en vrijwilligers die het niveau van alle sportende leden omhoog brengt.

 

Grootste

Als je The Colosseum Gym instapt dan valt direct op hoe groot en overzichtelijk het is. Kortland moet lachten als hij dat hoort. ‘Met een ruimte van 1.800 m2 zijn wij één van de grootste sportscholen van Europa. Hier trainen jongens die bij de grote toernooien gevochten hebben. Ook een Rico Verhoeven traint hier met regelmaat. Die kent iedereen wel, maar ook de uit eigen kweek komende Jason Wilnis pakte de wereldtitel bij GLORY. ‘Zijn broer Jahfarr won ook van meerdere grote namen. Tot twee keer toe bracht hij de Belgische reus Jamal Ben Saddik een nederlaag toe’, vertelt Danny de Vries. Het tweetal haalt vervolgens herinneringen op aan mooie wedstrijden en beginnen dan over het titelgevecht van Peter Aerts, ook wel bekend als de ‘Lumberjack’ en ‘Mr. K-1’. Aerts heeft drie keer het K-1 World Grand Prix toernooi gewonnen en wordt door velen gezien als een van de beste kickboksers aller tijden. Aerts volgde vele trainingsuren bij The Colosseum en komt nog steeds af en toe langs. ‘Wij stonden de laatste jaren van Peter Aerts’ carrière als coaches in de hoek’ vertelt De Vries. Het is dan ook niet toevallig dat Aerts degene was die de nieuwe sportruimte in Overvecht officieel opende in 2019. ‘Wij hebben veel plekken gezien en veel mooie momenten ervaren in deze sport. Als kickbokser maar ook als coach reisden we de hele wereld over’, aldus Kortland.

 

Kampioenen

In The Colosseum Gym leiden zij met gediplomeerde trainers nieuwe kampioenen op waarbij ze verder kijken dan alleen het klaarstomen voor de grote toernooien. ‘Bij lessen voor kinderen, soms wel dertig of veertig tegelijk, staan er gemiddeld vijf trainers voor de groep. Dat moet gewoon goed geregeld zijn, we zijn ook echt trots op The Colosseum Kids Programma. Wij staan open voor iedereen, denken niet in hokjes en willen transparant zijn. Het zegt ook genoeg dat één derde van de mensen die hier trainen, vrouw zijn. Het onderlinge respect is groot en dat staat bij ons ook echt voorop. Je moet hier niet met arrogantie binnenkomen’, geeft Kortland aan. De Vries glimlacht. ‘Natuurlijk zie je wel eens jongens met een grote mond binnenkomen maar dat is tijdens de training al snel voorbij’.

Als Kortland en De Vries een rondleiding geven, werkt de 28-jarige Kevin van Heeckeren, afkomstig uit Utrecht, zijn training af. Hij traint al tien jaar bij The Colosseum Gym en is zo’n vier jaar één van de hoofdtrainers. Als GLORY-kickbokser werd hij eind 2020 wereldkampioen nadat hij Jeroen van Diemen in Alkmaar versloeg en zo de wereldtitel Enfusion ECE middengewicht kreeg. ‘Ik was vroeger een pestjochie, mijn vader vond het een goed idee dat ik mijn energie maar in de sport zou gaan stoppen. Dat ik daar de klappen maar op moest vangen. Ik deed aan judo maar ben uiteindelijk MMA en kickboksen gaan doen. Ik train zeker tien uur in de week en ben daarnaast ook actief als personal trainer. In dit alles kan ik echt mijn ei kwijt. Nu ik net voor de tweede keer vader ben geworden, ben ik ook wat rustiger’, lacht hij. Van Heeckeren weet hoe hij met de wat minder makkelijke jongens moet omgaan. ‘Zowel met hen als met jongens die niet zelfverzekerd overkomen en de jongens die altijd haantje de voorste zijn. Een goed gesprek, ook over het anti-pestbeleid dat we hier hebben, slaat altijd wel aan.’

 

Mogelijkheden

Dat de laatste anderhalf jaar lastig was, dat bevestigen Daan Kortland en Danny de Vries. ‘Wij zitten nu drie jaar op deze locatie en hebben de pech gehad dat we lange tijd dicht moesten. Er hangen hier 70 bokszakken, waarvan er nu ook 20 stuks buiten hangen. Wij hebben snel moeten schakelen op het moment dat de maatregelen van kracht werden als gevolg van de coronacrisis. Dat is ook hoe wij erin staan, altijd denken in mogelijkheden. Hoe moeilijk het soms ook is’, aldus Kortland. The Colosseum Gym heeft wel wat leden moeten inleveren, maar langzaamaan zien De Vries en Kortland de mensen de weg richting de gym weer vinden. ‘Het is logisch dat mensen angstig zijn, daarom blijven wij de buitenruimte ook nog wel een tijdje hanteren.’

Daan Kortland is opgelucht dat er weer meer mogelijk is. ‘We zijn blij dat we nu weer zeven dagen in de week de mensen kunnen ontvangen en dat ze hier wat kunnen drinken na hun training.’ Het is nu toewerken naar de wedstrijden die er gegarandeerd weer zullen komen.