Gymnaste in landelijke finale tv-show

Dans/Acrobatiek/Ballet Redactie

Op zaterdag 23 november schitterde de pas 12-jarige Anne Werner in het televisieprogramma Super Kids. De gymnaste uit Heerenveen verzorgde een van de drie beste optredens en mocht daarom door naar de laatste ronde. ‘Daar ben ik super blij mee. Ik heb al heel veel leuke reacties gehad.' Nu wacht haar morgen dus de finale.

Die is al eerder opgenomen maar Anne Werner mag daar niets over zeggen en dat doet ze dan ook niet.

Vanaf groep 3 doet ze al aan ritmische gymnastiek, de sport waar uren training in gaan en de lenige atleten met touw, lint, knots en hoepel de mooiste kunsten laten zien. ‘Voordat ik met deze sport begon zat ik op ballet. Nadat ik een filmpje zag over ritmische gymnastiek, wilde ik meer’, zegt Anne Werner.  Ze begon bij gymnastiekvereniging OBQ in Leeuwarden, nu traint ze vijf keer in de week bij RG Center Eleganza in Leidsche Rijn. De Friezin kon haar favoriete sport namelijk niet op hoog niveau beoefenen in haar eigen woonplaats, zo kwam Anne terecht in Utrecht, bijna 135 kilometer van haar woonplaats af. Ze had het er voor over, omdat ze dan bij één van de beste verenigingen van Nederland zou kunnen sporten. De club heeft al vier nationale titels op het hoogste niveau in verschillende leeftijdsklassen in bezit. Anne Werner is één van de vijf gymnasten van Eleganza die een NOC*NSF status heeft gekregen. De reistijd en de vele trainingsuren zorgen voor een drukke en volle week. ‘Ik zit in het eerste jaar van een Topsportschool, zij helpen met het plannen van alles waarbij rekening wordt gehouden met mijn trainingen en wedstrijden.’

 

Cirque Du Soleil

In maart volgend jaar wordt ze 13 jaar, maar het jeugdige ritmisch gymnastiektalent reeg al de nodige Nederlandse titels bijeen. Met haar Utrechtse club RG Center Eleganza wil zij de komende jaren nog meer prijzen in de wacht slepen. Talentvol als dat ze is, komt ze dus ook nog eens op televisie bij Super Kids. ‘Ik heb mijn oefening gedaan op muziek van zangeres Davina Michelle. Voordat de show was, zijn we daar ook langs geweest voor overleg en hebben we generale repetities afgewerkt. Echt heel leuk. De beste drie van de shows zijn dus naar de finale gegaan. Dat ik dat heb bereikt, dat vind ik al super.’

Wanneer het over haar grote doel op de gymnastiekmat gaat, dan praat ze vrolijk verder. ‘Als artiest wil ik bij Cirque Du Soleil optreden. Op mooie muziek met leuke pakjes. Supercool. Ook wil ik altijd beter worden en wanneer de Jeugd Olympische Spelen zijn, dan wil ik daar zeker bij zijn, net als bij het Europese kampioenschap voor jeugd. Wanneer je in 2007 bent geboren, dan mag je daar aan mee doen. Een geluksjaar’, lacht ze. Wellicht geldt dat ook voor dit jaar ook wanneer ze als Super Kid de finale wint.