Haak bondscoach baansprinters, brons Van Schip op omnium

Baanwielrennen Hans van Ommeren

Hugo Haak is de nieuwe bondscoach van de baansprinters. De belangrijkste opdracht van de man uit Vianen, zelf nog niet zo lang geleden actief als topsporter, is om over anderhalf jaar te scoren op de Olympische Spelen van Tokio. Haak zag Nederland dit weekeinde goud winnen op de teamsprint tijdens de wereldbeker in Berlijn. Jan-Willem van Schip veroverde daar brons.

Haak fungeerde de afgelopen maanden als interim-bondscoach. Na het vertrek van de gedreven Bill Huck, die zijn functie neerlegde om privéredenen, werkte de Vianer reeds als trainer en coach van de baanselectie. Haak stopte eind vorig jaar zelf met topsport. Een blessure en de moordende concurrentie waardoor hij op het laatste moment de Spelen van Rio de Janeiro miste, brachten hem tot dat besluit. De KNWU wilde graag gebruik maken van zijn expertise als baansprinter en bood hem per 1 januari van dit jaar een baan aan als assistent-bondscoach.

Nu is Haak dus gepromoveerd tot de eerst verantwoordelijke van de sprintploeg, hetgeen ook wel in de lijn der verwachting lag. Per direct krijgt hij de leiding over de talentrijke nationale sprintselectie en zal ondersteund worden door voormalig beroepsrenner Fulco van Gulik.

Haak: ‘Ik ben heel blij met de kans die de KNWU mij geeft. De selectie train ik al een lange periode en vanaf september is daar het coachen bijgekomen. De start van het nieuwe baanseizoen is heel goed verlopen met overwinningen tijdens de voorbije wereldbekers in Parijs, Milton en dit weekend in Berlijn. Het is een hele talentvolle groep en ik kijk er naar uit om met hen de ingeslagen weg te vervolgen richting de Olympische Spelen in 2020.’

Algemeen directeur Thorwald Venenberg stelt dat Haak enorme stappen heeft gemaakt als trainer. ‘We zijn dan ook blij dat we het intern hebben kunnen oplossen.’

 

Jan-Willem van Schip

Bij de wereldbeker in Berlijn reikte Jan-Willem van Schip zondag tot de derde plaats op het omnium, een olympische discipline die uit vier onderdelen bestaat. De Schalkwijker begon voortvarend. Hij won het eerste onderdeel, de scratch, viel wat terug in de temporace (elfde), maar sloot de afvalrace waarin het aankomt op intelligent rijden en tactisch inzicht, af als tweede. Na drie onderdelen stond hij daardoor derde, achter leider Torres uit Spanje en de Australiër Welsford die de afvalrace won.

Op het slotnummer de puntenkoers deed Van Schip met een lange sprint een ultieme poging om het goud te pakken, maar hij kwam op het eind kracht tekort. Hij bleef derde op het omnium, achter winnaar Welsford en nummer twee Torres.

Samen met Dion Beukenboom reikte Van Schip tot de zesde plaats op de madison (koppelkoers).  Onder leiding van de vertrekkende bondscoach Peter Schep vergaarde het duo links en rechts punten, maar kwamen duidelijk nog tekort voor een podiumplaats. Het goud was voor de Deense combinatie Lasse Norman Hansen en Casper von Folsach die als enige het peloton een ronde wist te lappen. De koppelkoers keert in 2020 in Tokio terug als een olympisch nummer.