Hugo Haak vorige week vrijdag in actie op de Alkmaarse piste tijdens de kwalificatie voor het sprinttoernooi. Hij raffelde de 200 meter met vliegende start af als derde (10,402 seconden).

Haak en Van Schip regionale troeven op WK in Hong Kong

Kort nieuws Wielrennen Redactie Utrechtse Sportkrant

Hugo Haak en Jan-Willem van Schip zijn de regionale troeven op de wereldkampioenschappen baanwielrennen in Hong Kong, die woensdag 12 april beginnen. Haak, het krachtmens uit Vianen, blinkt uit op de sprintnummers, Schalkwijker Van Schip voelt zich meer thuis op de duuronderdelen.

Of de twee ook daadwerkelijk in actie komen wordt ter plekke beslist. René Wolff, die afscheid neemt als bondscoach, wil pas op het laatste moment beslissen wie hij de piste opstuurt. Bij de vrouwen wordt hij geconfronteerd met een gevoelige aderlating. Elis Ligtlee, olympisch kampioen op de keirin, een razend populair baannummer in Aziatische landen, ontbreekt in de WK-ploeg.

Wolff: ‘Ze heeft niet genoeg prestatievermogen kunnen opbouwen door haar blessureleed. Daardoor was de voorbereidingstijd te kort om op hoog niveau te komen. Voor Theo Bos gaat het erom dat hij verder kan bouwen op zijn successen uit het verleden. Daarnaast heeft hij natuurlijk een medaille op de 1 km tijdrit te verdedigen.’

Van Schip is geselecteerd voor de achtervolgingsploeg. De Schalkwijker, die rijdt voor Delta Cycling, is het jaar goed begonnen met successen in de Ronde van Drenthe en de Tour de Normandië. Bondscoach Peter Schep: ‘Bij de mannen ligt de focus meer op de peloton-onderdelen en minder op de ploegenachtervolging.

Dat betekent niet dat de verwachtingen van het team minder zijn. Ik verwacht nog steeds dat we in de buurt van de top 5 kunnen komen. De renners hebben een meer individuele voorbereiding getroffen net als vorig jaar in voorbereiding op de Olympische Spelen. Dat liep tot de valpartij op de ploegenachtervolging in Rio gewoon heel goed.

Voor de peloton-nummers zijn we geen topfavoriet, maar hebben voldoende kwaliteiten om te verrassen.’