Ontwikkeling van talent moet op school beginnen

Handbal Ted Vermeulen

Een olympische medaille was nog te hoog gegrepen, maar het Nederlandse handbal zit in de lift. In tegenstelling tot het handbal in de regio. Utrechtse Sportkrant-verslaggever Ted Vermeulen constateert dat de Domstad decennialang een waar handbalbolwerk was. Hoe kunnen die tijden terugkeren? Een duik in het verleden, maar vooral een realistische beschouwing van de toekomst.

De stad Utrecht was gedurende de periode 1950-1985 een waar handbalbolwerk. Alleen binnen de stadsgrenzen waren al negen handbalverenigingen, waarvan enkele op het hoogste niveau acteerden.

In de toenmalige Bernardhal aan het Merwedekanaal en de latere Beatrixhal aan het Jaarbeursplein waren de tribunes overvol. In de nationale hoofdklasse speelde het befaamde team van ESCA uit Arnhem haar thuiswedstrijden in Utrecht. Hoe anders is het vandaag de dag. De stad Utrecht telt met HMS/Achilles, HV Leidsche Rijn en studentenclub Het Beertje nog slechts drie specifieke handbalverenigingen, alle spelend op regionaal niveau.

Niet alleen iedere handballiefhebber, maar eigenlijk iedere sportliefhebber was in de jaren ’50 en ‘60 op Tweede Kerstdag in de Jaarbeurshallen. Daar werd vanaf december 1954 immers het voor Europa unieke Kerstzaalhandbaltoernooi gehouden. Uniek, want het was het grootste handbaltoernooi van Europa met deelname van vele topclubs uit het voormalige Oostblok.

Eerst werd er gespeeld in de Margriethal, later jarenlang in de Bernhardhal. Sport in Beeld van de NTS (het huidige NPO) was vaak aanwezig om dit toernooi de uitstraling te geven die het verdiende. Heinz Munzert, de Utrechtse handbalgoeroe van het Nieuw Utrechts Dagblad (NUD), was de initiatiefnemer. Hij had vanwege zijn baan in de reiswereld en zijn vele bestuurlijke handbalfuncties veel connecties in de handbalwereld, met name in Oost-Europa.

Veel deelnemers uit die tijd herinneren zich nu nog de koude Bernhardhal met de spoorrails er midden doorheen. Dikwijls moest de aanvangstijd verzet worden, omdat de acht speelvelden te nat en te glad waren. Ondanks die omstandigheden waren er de gehele dag duizenden toeschouwers. Dit ondanks het feit, dat toen op Tweede Kerstdag vaak ook nog gewoon door DOS, Elinkwijk en Velox betaald voetbal gespeeld werd. Niet alleen de toeschouwers, maar ook alle deelnemers moesten entree betalen. De toegangsprijs van 75 cent (zo’n 35 eurocent) werd evenwel met veel plezier neergeteld.

Anno 2016 is het Utrechtse handbal geen schim meer van het verleden, dat mag duidelijk zijn. Hoewel het één nadrukkelijk met het ander verbonden is, mag je stellen dat het zowel kwantitatief als kwalitatief heel magertjes is op handbalgebied in …

Bent u geïnteresseerd om dit hele artikel te lezen? Dat kan. U heeft daarbij drie mogelijkheden:
–  U kiest voor een abonnement op de papieren krant
–  U kiest voor de digitale krant
–  U bestelt een losse uitgave van de krant waarin dit artikel gepubliceerd is

Nadat wij uw gegevens ontvangen en verwerkt hebben, wordt het artikel per ommegaande aan u verstuurd.