Handbalcoach Hans van Dijk verlaat na zeven jaar Houten

Handbal Ted Vermeulen

De laatste keer dat Hans van Dijk de handbalmannen van Houten coachte mondde uit in een zeer emotioneel afscheid. Menig traantje werd door grote mannen weggepinkt. ‘Zeg maar rustig, dat de traantjes gewoon over de wangen vloeiden,’ zegt Van Dijk ( 47) die na zeven seizoenen afscheid nam van de eredivisionist.

Van Dijk spreekt over een prachtige periode uit zijn nu al rijke handbalverleden. ‘Ik begon zeven jaar geleden als assistent en werd drie jaar later hoofdtrainer. Wij trainden zes keer in de week plus nog een keer een krachttraining vooraf. Daartussendoor bereidde mijn vrouw Danielle een driegangen menu dat bij mij thuis werd genuttigd.

Er was een zeer hechte band tussen de spelersgroep en ons gezin. Naast het handbal organiseerden wij ook droomavonden (soort gala-avond) voor de stichting Villa Joep, het fonds tegen neuroblastoom kinderkanker. De gehele selectie werkte hier aan mee.’

Toen hij kwam speelde Houten hoofdklasse en spartelde tegen degradatie. ‘Ik heb eerst als assistent-trainer/speler geholpen om de club in de hoofdklasse te houden. Dat lukte. In mijn eerste jaar als trainer was het doel handhaving in de hoofdklasse en het tweede jaar wilde ik graag promoveren naar de eerste divisie . Dat lukte ook!

In mijn derde jaar was het motto opnieuw handhaving en in mijn vierde jaar als trainer promoveerden wij middels een versterkte promotieregeling naar de eredivisie, waar Houten nu voor het vierde achtereenvolgende seizoen goede resultaten boekt. Tegenstanders komen met loden schoenen naar sportcentrum The Dome in Houten. Er heerst altijd sfeer bij de thuiswedstrijden.’

 

Hoogtepunt

Van Dijk was niet alleen succesvol in de competitie. Ook in de strijd om de Nederlandse handbalbeker stonden  ‘zijn jongens’ hun mannetje. Houten reikte tweemaal tot de kwartfinale en het afgelopen seizoen werd zelfs de halve finale van de bekercompetitie bereikt.

‘Een hoogtepunt uit mijn carriere als trainer’, memoreert Van Dijk,  ‘wij speelden tegen topclub Limburg Lions, vele malen Nederlands kampioen. Wij hielden 50 minuten lang voortreffelijk stand (22-20) en speelden op een niveau waar ik echt trots op was. Natuurlijk konden wij die pot nooit winnen, maar we hebben onze huid heel duur verkocht en veel respect afgedwongen.’

Hans van Dijk met ‘zijn’ jongens bij handbalvereniging Houten. Foto HV Houten

Wilde je dan niet graag bij Houten blijven? ‘ Ja zeker wel maar er werd voor mij een keuze gemaakt,‘ reageert Van Dijk diplomatiek .

‘De doelstelling van de club is nog steeds promotie naar de BeNe-liga , het hoogste niveau in Nederland. Het bestuur is van mening, dat het na zeven jaar Hans van Dijk toe is aan een andere manier, om dat doel te bereiken.’

Als speler handbalde Van Dijk tot zijn achttiende jaar bij Nijenrodes. Daarna volgde Aalsmeer, waar hij zich ontwikkelde als handbalinternational met 40 interland. Van Dijk was tweemaal topscorer bij Aalsmeer,  viermaal topscorer van Nederland en éénmaal van de gerenommerde Limburgse Handbaldagen, een zeer sterk jaarlijks handbalevenement in Geleen. ‘Ja, daar ben ik wel erg trots op. In dat gezelschap topscorer worden was wellicht wel het hoogtepunt van mijn carriere als speler. ‘

Verder speelde Van Dijk zo’n 30 Europese duels en voor de Belgische topclub Neerpelt. Hij trainde af bij het Utrechtse UDSV, voordat hij naar Houten vertrok.

 

FC Utrecht

Om het niveau in Midden Nederland weer omhoog te krikken heeft Van Dijk een hele aparte mening . ‘Zoals het er nu voorstaat wordt het in onze regio nooit wat. Met Houten en misschien Nieuwegein in de eredivisie en bij de vrouwen Fortissimo in de eerste divisie blijven we altijd in de marge.

Als handbal in Midden Nederland echt op de kaart wil komen, dan moet men contact zoeken met FC Utrecht. FC Utrecht moet dan worden omgevormd tot een omnivereniging, waar diverse sporten in zijn ondergebracht. Het idee als bij FC Barcelona, dat niet alleen voetbal aanbiedt, maar ook topbasketbal, tophandbal en zelfs topijshockey.

Naast stadion Camp Nou is een prachtige sporthal en een schitterend ijsstadion. Deze accommodaties zijn bij thuiswedstrijden bijna altijd uitverkocht. Naast stadion Galgenwaard is er al een mooie sporthal, dus waarom geen serieuze gesprekken om één en ander te realiseren?

FC Utrecht adopteert dan de topteams van de diverse sporten en gaat een samenwerkingsverband aan met een LOOT-school, waar toptalenten naast hun studie alle vrijheid krijgen, om zich te ontwikkelen. Alleen op die manier kan een structurele stap naar de BeNe-liga worden gezet, anders blijf je opleiden voor een hoger niveau,‘ aldus Van Dijk.

Over zijn eigen nabije toekomst is Van Dijk enthousiast. Kort nadat zijn vertrek bij Houten wereldkundig werd, werd hij benaderd door een aantal BeNe-liga verenigingen. ‘De trainingsintensiteit in de BeNe-liga ligt toch wel op zo’n acht keer per week plus de wedstrijden. Ik vrees dat ik dan in de knel kom met mijn werk als salesmanager & MT-lid bij Alcontrol Laboratorium in Oosterhout, een laboratorium voor voedings-en wateranalyse.

Toen ik gebeld werd door Hellas Den Haag ben ik op hun verzoek een aantal malen gaan babbelen en daar kreeg ik een steeds beter gevoel bij. De selectie is van een goed niveau en daarnaast heeft Hellas een geweldige jeugdopleiding.’