Hangt er straks een WK-medaille in Utrechtse huiskamer?

Veldrijden Redactie

Wereldkampioen bij de junioren, wereldkampioen bij de beloften. Als Lars van der Haar ooit een kans heeft om dat rijtje compleet te maken is het wel dit jaar. Op het WK veldrijden voor profs ontbreken er zondag twee van de zogeheten Grote Drie, titelverdediger Mathieu van der Poel en zijn aartsrivaal Wout van Aert. De Woudenberger dient af te rekenen met een peloton Belgen maar dat is hem wel toevertrouwd. Ook Puck Pieterse maakt serieus kans op WK-goud.

Parcours WK Veldrijden 2022

De 19-jarige Amersfoortse rijdt niet bij de elitevrouwen zoals ze het hele seizoen al deed, maar bij de beloftevrouwen die in het Amerikaanse Fayetteville een eigen WK hebben. Voor de drie podiumplaatsen zijn er in feite maar drie gegadigden die elkaar weinig tot niets ontlopen. Behalve Pieterse zijn dat haar landgenotes Fem van Empel, de regerend wereldkampioene, en Shirin van Anrooij. De Hongaarse Kata Blanka Vas had ook in dat rijtje kunnen staan, ware het niet dat ze bij de elitevrouwen zal uitkomen en dus het gevecht moet aangaan met onder meer Marianne Vos en Lucinda Brand.

Pieterse onderstreepte afgelopen zondag in Hoogerheide nog eens dat het met de vorm wel goed zit. Maar, buiten de ‘natuurlijke’ obstakels in het parcours kan haar gretigheid een valkuil voor haar zijn. Ze is niet bang om erin te vliegen, op zich een compliment waard, maar juist in zo’n cross is het verstandig de krachten wat meer te doseren. Zeker wanneer het 3,1 kilometer lange parcours in het Centennial Park zwaar is met veel modder. Daar ziet het overigens niet naar uit. Voor het hele weekeinde wordt veel zon voorspeld en geen regen. Maar lastig blijft het, met behoorlijk wat hoogtemeters en een lange klim.

 

Truien verzamelen

Lars van der Haar had voor dit seizoen als doel zoveel mogelijk truien te verzamelen. Twee heeft de lichtgewicht uit Woudenberg er al. Hij werd Nederlands kampioen en, verrassend voor menigeen, ook Europees kampioen. Als die titelstrijd iets leerde is het wel dat de 30-jarige Van der Haar uitstekend in staat is zich te focussen op een bepaalde cross. Bovendien is hij dit seizoen bezig aan zijn tweede jeugd. Na het Europese succes op de Vam-berg in Drenthe won hij prompt de wereldbekercross in Tabor.

Behalve Van Aert is ook de Belg Quinten Hermans afwezig op het WK. Zwaar ontgoocheld mocht hij niet mee omdat hij positief testte op corona. Wie zijn de grootste concurrenten voor Van der Haar? In de eerste plaats de Brit Tom Pidcock, de favoriet van de bookmakers en de enige die start van de Grote Drie. Dan zijn er de Belgen Eli Iserbyt, Toon Aerts, Laurens Sweeck en Michael Vanthourenhout, mannen met wie Van der Haar in elke cross wel duelleert. Bondscoach Gerben de Knegt gelooft in de kansen van de Nederlander. ‘Lars is een podiumkandidaat die op een goede dag ook kan winnen.’

Zondag is het WK van de profs live te volgen op NPO3 vanaf 21.15 uur. Voor de beloftevrouwen met Puck Pieterse moeten de liefhebbers die avond eerder, om 20.00 uur, naar het Belgische Canvas waar zaterdagavond ook de cross van de elitevrouwen (21.15) live wordt uitgezonden.