Een haptonoom zorgt voor geestelijke fitheid

Sportmedische tips

Een goede balans tussen lichaam en geest. Dan voelt de mens zich goed en is op het sportveld dan ook vaak in vorm. ‘Maar heb je stress of ben je diep ongelukkig, dan raak je die bal niet zo goed.’

Aan het woord is Martijn Melis (49), fysiotherapeut, manueel therapeut en haptonoom. Hij maakt deel uit van de fysiotherapiepraktijk van Lutmers Fysiotherapie gevestigd in GezondheidsCenrum Prinsenhof aan de Eykmanlaan 433 in Utrecht.

Als je gelukkig bent, dan scoor je beter. ‘Een goed voorbeeld daarvan was Johan Cruijff’, zegt Melis. ‘Van hem werd gezegd dat hij niet te raken was. Dat was ergens ook wel zo. Cruijff speelde op intuïtie, voelde waar zijn tegenstander was en kon een wedstrijd lezen.’ Heb je die balans niet, dan is een haptonoom misschien iets
voor u.

Melis, die in Utrecht bij UVV en Elinkwijk op het hoogste amateurniveau voetbalde, erkent dat de cliënten wel open moeten staan voor zijn manier van werken.
‘Haptonomie gaat om de kunst van het voelen, om het aanraken. Als je je gevoel wegredeneert, gaat het in de weg zitten.’

Melis volgde een opleiding haptonomie na zijn studie fysiotherapie. ‘Ik volgde onder meer cursussen bij Frans Veldman, in Nederland de goeroe op het gebied
van haptonomie.’ Hij neemt zichzelf graag als voorbeeld. ‘Toen ik als 20-jarige in het eerste van UVV debuteerde, was ik al blij als ik de bal kreeg. En toen ik 26 jaar was en me realiseerde wat ik écht kon in balbezit, zaten de grote clubs niet meer op me te wachten. Op m’n veertigste speelde ik weer eens in het eerste van UVV en
liet duidelijk merken hoe ik erover dacht als ik de bal niet kreeg.’

Haptonomie had die onzekerheid op jonge leeftijd mogelijk kunnen wegnemen, denkt Melis achteraf. ‘Misschien dat ik om die reden ‘juist wel haptonomie ben gaan studeren. Dominantie, zelfbewustheid, ik had het niet in me. Maar als je nu zo’n voetballer als Wesley Sneijder ziet staan. Daar staat een mannetje, hoor. Een overlever.’

Met welke klachten mensen precies bij de haptonoom komen? ‘Dat kan van persoon tot persoon verschillen,’ aldus Melis. ‘Stress, hyperventilatie of nekklachten komen veel voor. Soms zijn het mensen die bij een psycholoog beter op hun plaats zouden zijn, maar dat niet voor zichzelf willen toegeven, omdat ze dan denken dat ze gek zijn. De stap naar een haptonoom is dan iets minder groot.’ Heeft u ook iets te vragen op het gebied van uw (geestelijke) gezondheid, blessurepreventie –en/
of behandeling? Stuur dan een e-mail naar: redactie@utrechtsesportkrant.nl