Bert Eskes: ‘In de ‘SantaRun Leidsche Rijn by Night’ gaat het niet alleen om het winnen.’

Hardlopen gekoppeld aan een goed doel

Atletiek Danny van der Linden

Hardlopen blijft een populaire sport. Volgens de Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie zijn er ruim 98.000 hardlopers actief in ons land. Zij zijn aangesloten bij een organisatie die hen begeleiding biedt. Eén van deze organisaties is het Utrechtse Athletic Point, een club die inmiddels al ruim dertig jaar actief is.

Deze club heeft ongeveer 400 leden die hun sport zowel recreatief als prestatiegericht beoefenen. Bert Eskes is sinds 2011 de eigenaar van de outdoor sportschool die zich richt op sportieve recreanten en fanatieke hardlopers.

‘Hoewel we landelijke bekendheid hebben zijn we actief in Utrecht, en dan met name in Leidsche Rijn’, vertelt Bert Eskes die het hardlopen jaren geleden ontdekte als lid van Athletic Point. ‘Ik begon, zoals veel mensen, om wat lekkerder in mijn vel te zitten. Maar al snel had ik er zo veel plezier in dat ik steeds verder in wilde gaan.’

Inmiddels heeft hij een fors aantal trainerslicenties van de atletiekunie op zak en een schat aan ervaring als het gaat om training geven en coördineren. Eskes, die aan de wieg stond van de wedstrijd De Halve van De Haar, heeft nadrukkelijk de samenwerking gezocht met oud-atleet Rob Druppers. Druppers, die in het verleden onder anderen werkzaam was als conditietrainer van FC Utrecht en deelnam aan de Olympische spelen van 1988, is een Utrechts icoon als het gaat om hardlopen en nog steeds actief in de sport.

‘Rob heeft in Leidsche Rijn een winkel in hardloopspullen. Ik ben zelf enkele dagen in de week in die winkel om klanten te adviseren en te helpen’, aldus Eskes. Druppers, in 1983 gekozen tot Sportman van het Jaar, is trainer van een fanatieke jeugdploeg waarin zeer talentvolle hardlopers uitkomen.

Buiten deze wedstrijdlopers is Athletic Point er ook voor de minder fanatieke lopers. Ook deze zogenaamde recreanten beleven veel plezier aan het hardlopen.

‘Het leuke aan hardlopen is dat je je hoofd leeg kan maken en op een sportieve manier bezig kan zijn’, aldus Eskes die graag benadrukt dat hij ook onder de recreanten soms hele goede lopers signaleert.

Bijzonder zijn ook de clinics die Athletic Point organiseert voor bedrijven. De gezondheid van het personeel wordt voor steeds meer bedrijven belangrijk. Immers: een goede gezondheid gaat het hoge ziekteverzuim tegen. Eskes heeft ruimschoots ervaring in het geven van dergelijke trainingen. ‘Grote bedrijven weten ons te vinden. Het mooie is dat iedereen mee kan doen.

Zowel geoefende lopers als mensen met minder sportieve ervaringen kunnen deelnemen aan een clinic. We stellen een individueel trainingsschema op voor de mensen en werken zo toe naar een doel. Maar we gaan ook met de deelnemers op zoek naar het juiste materiaal en de goede schoenen. Bovendien krijgen ze voorlichting over blessurepreventie.’

Eigenaar Eskes omschrijft overigens zelf Athletic Point als een outdoor-sportschool. ‘Omdat we geen vereniging zijn, kunnen we soms sneller schakelen. Dat ligt mij beter. Bij een vereniging moeten grotere beslissingen altijd eerst genomen worden door een ledenvergadering’, aldus de ondernemer.

Naast de training en begeleiding van enthousiaste hardlopers, organiseert Athletic Point ook hardloopevenementen in de regio Utrecht. Te beginnen op 17 december. Dan vindt de ‘SantaRun Leidsche Rijn by Night’ plaats: ‘Een loop die over een parcours van ongeveer 500 meter rond het Amadeusgebouw en langs de kerstmarkt voert.’

De loop heeft Athletic Point georganiseerd in samenwerking met de initiatiefnemers van de kerstmarkt. ‘Het gaat niet om het winnen maar om het ludieke en het plezier van het meedoen met als doel een leuke sfeer rondom de kerstmarkt. Twee jaar geleden was dit al het geval in het Maximapark, waar destijds meer dan 300 kerstmannen en -vrouwen het park rood en wit kleurden.’

Deelname aan dit evenement is niet alleen sportief en gezellig. ‘Het mooie is dat de opbrengst naar de Stichting Voedselbank Leidsche Rijn gaat’, aldus Eskes die het belangrijk vindt om het plezier van het hardlopen te koppelen aan een goed doel.

Een ander voorbeeld van activiteit die Athletic Point in december organiseert, is de ‘Maximapark Winterloop’. ‘Er is vier keer per jaar een hardloopwedstrijd in het Maximapark’, vertelt Eskes. ‘Lopers kunnen deelnemen tegen een minimale vergoeding. Omdat we gebruik maken van het Maximapark gaat een deel van het inschrijfgeld naar de stichting Vrienden van het Maximapark. Zo zijn we ook weer maatschappelijk actief.’

Voor meer informatie over de Maximapark Winterloop of andere activiteiten van Athletic Point: www.athleticpoint.nl

 


Gaat dit artikel over jouw club of bekende en wil je het artikel voor jezelf bewaren of geven aan familie, vrienden, kennissen en buren? Bestel deze editie!