Hartkloppingen bij late kopbal

Voetbal Hans van Echtelt

FC Utrecht heeft het gered, al kostte het in de slotfase bloed, zweet en tranen. Vooral bij die kopbal ver in blessuretijd van Denzel Dumfries bezorgde deze journalist en de gehele FC-aanhang hartkloppingen. Luttele centimeters vloog de bal langs het heiligdom van David Jensen die even eerder met een katachtige reflex ook al de fatale 2-2 had voorkomen. Maar goed, FC Utrecht trok aan het langste eind en gaat een tweeluik met Vitesse aan in een finale om het begeerde Europese ticket.

Niet dat FC Utrecht de eindstrijd niet verdiende want na de miraculeuze ontsnapping in het Abe Lenstra-stadion van enkele dagen eerder toonde de formatie van Jean Paul de Jong zich nu de betere ploeg.  En kwam dan ook op voorsprong via Rico Strieder en Mark van der Maarel, de kleinste man van het veld die toch koppend scoorde! Maar hoe dicht geluk en pech naast elkaar liggen, bleek in de slotfase toen de thuisclub onder druk werd gezet met opportunistische aanvalsgolven waartegen Willem Jansen en zijn manschappen het heel moeilijk hadden.

FC Utrecht heeft een lang seizoen nu bekroond met een finale in de playoffs en daarmee verdient de technische staf een groot compliment. De sterke reservebank bleef in deze fase het wondermiddel want het wegvallen van Yassin Ayoub en Zakaria Laqbyad werd opgevangen door verdienstelijke invallers. Beide creatieve spelers zullen er in de tweeluik tegen Vitesse vrijwel zeker weer bijzijn zodat FC Utrecht niet kansloos is tegen de ploeg uit Arnhem die door tal van kenners als favoriet is aangemerkt.

Nog even een apart accentje aan het adres van aanvoerder Willem Jansen die een absoluut record heeft gevestigd als deelnemers aan de playoffs tot nu toe. Uitgerekend hem zullen zijn teamgenoten een presentje willen uitreiken in de vorm van het bereiken van Europees voetbal. Maar eerst zullen de zware inspanningen van de duels tegen Heerenveen verwerkt moeten worden. Zoals Jansen het na afloop uitdrukte; ‘Deze ploeg heeft aangetoond mentaal uiterst weerbaar te zijn, met steun van ons thuispubliek moet het mogelijk zijn dat we weer een fraaie krachttoer gaan forceren.’