De hattrick van Wesley Sneijder

Sporthistorie Voetbal Ton de Ruiter

Zondag wordt dé Klassieker van het Nederlandse voetbal gespeeld, Ajax tegen Feyenoord. De Amsterdamse club moet winnen wil zij nog enig zicht op de titel houden. Utrechters spelen geen rol. Hoe was dat in het verleden? Ajax speelt al in 1911 in de eerste klasse, de hoogste afdeling in ons voetbal. Feyenoord promoveert in 1921 naar het hoogste niveau en op 9 oktober 1921 wordt de eerste wedstrijd tussen de beide rivalen gespeeld.

De wedstrijd eindigt in 2-3 in Amsterdams voordeel maar na protest van Feyenoord wordt de uitslag officieel vastgesteld op 2-2. In het Utrechtsch Nieuwsblad van die maandag staat overigens 2-3 als uitslag.

Bij Ajax wordt Joop Pelser weggestuurd vanwege onhebbelijk optreden tegen de scheidsrechter, zo lezen we. Henk Hordijk speelt in de eerste ontmoeting mee. Tussen 1917 en 1927 speelt de Utrechter 194 wedstrijden voor Ajax. In zijn laatste seizoen wordt hij met 19 doelpunten clubtopscorer.

Bij  DOS speelt Hordijk linksbinnen, bij Ajax wordt de volmaakt tweebenige speler rechtshalf. De Utrechter komt negen keer uit voor Oranje. De bouwvakker voelt zich niet thuis tussen de belezen voetballers. Aanvoerder Dé Kessler: ,,Hordijk is van gewone komaf, maar als speler is hij een echte voetbal-aristocraat.’’

‘Van eenvoudige komaf, maar als
voetballer een aristocraat’

Petrus ‘Piet’ van Reenen (Utrecht, 17 januari 1909) is de tweede Utrechter in de klassieker.  ‘Goaltjes Piet’ scoort in 237 wedstrijden liefst 273 keer voor Ajax. In die jaren spelen Ajax en Feyenoord in de eerste klasse 10 keer tegen elkaar. In de kampioenscompetitie ontmoeten de rivalen elkaar 8 keer en eenmaal staan ze in de beker tegenover elkaar. Op 10 mei 1931 verliest Ajax met 5-2 van Feyenoord.

Piet van Reenen opent de score voor de Amsterdammers. Het eerste Utrechtse doelpunt in de klassieker. In totaal komt de voormalige UVV-er tot 12 doelpunten in het treffen met Feyenoord. Mosje Temming en Reinier Kreijermaat zijn in de klassieker de eerste Utrechters in het shirt van Feyenoord.

Op 20 december 1959 behaalt Ajax een geflatteerde 4-1 overwinning. Mosje Temming raakt drie keer de paal en de lat. Temming debuteert op 18-jarige leeftijd in het kampioensjaar in het eerste van DOS en maakt na het feest de overstap naar Feyenoord. Mosje Temming, een neef van Henk, wordt met Feyenoord tweemaal landskampioen. De spits overlijdt in 2008, 68 jaar oud.

Kreijermaat gaat voor 80.000 gulden van Elinkwijk naar Feyenoord en speelt 201 wedstrijden voor de Rotterdammers. Kreijermaat is erbij als Feyenoord op 28 augustus 1960 met 9-5 wint. Bij de beslissingswedstrijd om de landstitel tussen Ajax en Feyenoord op 26 mei 1960 opent de Zuilenaar uit een strafschop de score. Het eerste Feyenoord-doelpunt van een Utrechter in de klassieker.

Daarna is het de beurt aan de Amsterdammers die na de 5-1 winst de tiende landstitel vieren. Wim Bleijenberg, geboren in Veenendaal, bijnaam De Kont , is met drie treffers de grote man bij de Ajacieden.

 

Hans Kraay sr.

In de seizoenen 1962- 1963 en 1963-1964 speelt Kreijermaat de klassiekers met in de verdediging Hans Kraay. Op 29 november 1964 viert de laatste een feestje. Dankzij vijf doelpunten van Hans Venneker wordt Ajax met 9-4 verslagen, op 13 november 1966 treurt Kraay vanwege een 5-0 nederlaag. Hans Kraay is van 1 juli 1974 tot 12 augustus 1975 hoofdtrainer bij Ajax.

De DOS-verdediger neemt na een jaar zelf ontslag vanwege zijn slechte relatie met spelers en bestuur. Kraay is in het seizoen 1982-1983

Een ongebruikelijk beeld: Leo van Veen, Mister FC Utrecht, in het shirt van Ajax. Foto: archief Remco Neu

trainer van Feyenoord en zit bij beide clubs als coach aan de zijlijn bij de klassieker. In het doel bij de Amsterdammers staat op 13 november 1966 bij de 5-0 winst Gert Bals. De Utrechtse doelman, eerder actief bij RUC, Velox, Zeist en ’t Gooi, wordt voor 71.750 gulden overgenomen van PSV als opvolger van Bertus Hoogerman.

Willem van Hanegem is de meeste keren actief in de klassieker. 19 keer in de eredivisie, drie keer in de beker. In die jaren houden de

ploegen elkaar redelijk in evenwicht. 8 gelijke spelen, 6 keer winst voor de Rotterdammers, 5 keer verlies. De laatste keer – 1 mei 1983 – is de geboren Zeeuw slechts invaller. Ook Willem van Hanegem beleeft de klassieker als coach. Op 9 maart 1975 wint Feyenoord in Amsterdam met 1-0 en is de enige treffer van ‘De Kromme’. Meer doelpunten maakt hij niet in de klassieker!

Piet Schrijvers, geboren in 1946 in Jutphaas, speelt negen seizoenen voor Ajax. Op 28 oktober 1978 houdt hij zijn doel schoon in de klassieker en draagt met zijn collega Eddy Treytel  bij aan een zeldzame 0-0 in de lange geschiedenis. 24 januari 2015 eindigt de klassieker pas voor de tweede maal doelpuntloos. Schrijvers is ook doelman in de enige keer dat Ajax tegen Feyenoord de finale van de beker is.

Op 17 mei 1980 wordt het 3-1 voor Feyenoord. Het is niet voor te stellen maar ook Mister FC Utrecht speelt twee keer in de klassieker. Leo van Veen voetbalt een jaartje bij Ajax en is er in de Kuip en in De Meer bij. Gerald Vanenburg en Marco van Basten zijn tweemaal zijn ploeggenoten  in de klassieker. De wedstrijden eindigen twee keer gelijk.

Een zwarte dag voor Feyenoord is 18 september 1983. Het is de doorbraak van Marco van Basten.

Ronald Spelbos besluit zijn lange voetballoopbaan in Amsterdam. Foto: archief Remco Neu

Zijn leermeester Johan Cruijff draagt het shirt van Feyenoord en ook Ruud Gullit maakt deel uit van de Rotterdamse formatie. Het wordt 8-2 in Amsterdams voordeel. De UVV-er maakt drie doelpunten. Ook Gerald Vanenburg viert het feest mee.

Marco van Basten is na Piet van Reenen de productiefste Utrechter in de klassieker met 9 doelpunten. Gerald Vanenburg komt 5 tot vijf treffers. In de jaren tachtig spelen meer Utrechters namens Ajax tegen Feyenoord.

Jan Wouters wordt door Johan Cruijff in 1986 naar Ajax gehaald. In de klassieker scoort de middenvelder tweemaal. Rob de Wit is na Jan Wouters pas de tweede speler die van FC Utrecht naar Ajax gaat. Hij doet dat in 1984 en debuteert op 1 mei 1985 in het eerste waar hij de opvolger moet worden van Jesper Olsen (Manchester United).

Ronald Spelbos besluit zijn carrière in Amsterdam. Na Velox, HVC, SC Amersfoort, AZ en Club Brugge speelt de stoere verdediger 86 wedstrijden in het eerste team en maakt 14 doelpunten.

 

Uniek

John van Loen speelt de klassieker in het shirt van Ajax en van Feyenoord en is daarin uniek. De rossige spits wordt uitgekotst bij Anderlecht en wordt door Leo Beenhakker naar Amsterdam gehaald. In het seizoen 1991-1992 scoort de lange aanvaller in 30 wedstrijden tien keer. In het tweede seizoen vertrekt Beenhakker naar Madrid.

Zijn opvolger Louis van Gaal ziet het niet zitten in Van Loen. De spits speelt zeven keer mee en maakt 1 doelpunt. Het enige doelpunt maakt hij tegen Feyenoord op 22 december 1991. De Amsterdammers winnen met 3-1. Halverwege het seizoen 1992-1993 maakt Van Loen de overstap naar Feyenoord. Op 30 november 1994 speelt de enige Utrechter die zowel voor Ajax als Feyenoord uitkomt zijn laatste duel voor de Rotterdammers.

 

‘Van Loen is de enige Utrechter
in shirt Ajax en Feyenoord’

 

Gerrit Plomp speelt in de beginjaren negentig in het shirt van Feyenoord twee keer in de klassieker.  De laatste Utrechter in het Feyenoord-shirt in de klassieker is Kevin Leerdam, geboren in Paramaribo en opgeleid bij Elinkwijk. Tussen 2008 en 2013 draagt Leerdam 112 keer het shirt van Feyenoord en speelt zes keer in de klassieker.

In de jaren negentig komen Mark Verkuyl, Rob Alflen, Dick van Burik, John Veldman en Ferdi Vierklau uit voor Ajax. Jan van Halst heeft het geweldig naar de zin in Twente maar kan de verleiding niet weerstaan als Ajax aanklopt. In 2002 wint Van Halst met Ajax de beker en de landstitel. Jan van Halst, geboren in Utrecht en opgegroeid in Zeist, debuteert in de strijd om de Johan Cruijff-schaal op 8 augustus 1999. Feyenoord wint de openingswedstrijd van het seizoen met 3-2. Jan Wouters is coach van  de Amsterdammers.

Jurgen Colin komt uit de jeugd van HMS en wordt door Ajax overgenomen van Norwich City. In het seizoen 2007-2008 komt hij 12 keer uit voor het eerste van Ajax. In het seizoen 2007-2008 valt hij in de 90e minuut in. Het is zijn enige speelminuut in de klassieker.  Dico Koppers is in Harmelen geboren en wordt door Ajax bij SCH weggeplukt. Koppers debuteert op 23 oktober 2011 in de klassieker tegen Feyenoord.

Wesley Sneijder debuteert op 2 februari 2003. Een week later speelt de kleinzoon van Velox-speler Ben Sneijder zijn eerste klassieker. Hij doet dat op 18-jarige leeftijd.

Bij Feyenoord speelt de jonge Robin van Persie mee.  Ajax – Feyenoord op 4 februari 2007 is voor Sneijder een hoogtepunt. Hij maakt de 1-0 en 2-0. Na de 3-0 van De Mul en de tegentreffer van de Griek Charisteas bepaalt de Utrechter de eindstand op 4-1. Het is zijn eerste hattrick op het hoogste niveau en het zijn de enige doelpunten van Sneijder in de klassieker.

De laatste Utrechter in de klassieker is Riechedly Bazoer. De middenvelder is opgeleid bij Elinkwijk en maakt de overstap naar PSV. Na een conflict kiest Bazoer  voor Ajax. Op 6 december 2014 debuteert hij in de eredivisie. Op 25 januari 2015 is hij 65 minuten van de partij in de tweede 0-0 in de geschiedenis van het betaalde voetbal.  Op zondag 7 februari 2016 schiet de Utrechter bij Ajax-Feyenoord in de 65e minuut de winnende treffer binnen, het wordt 2-1.