Heimwee naar 33 goals van Smolarek

Voetbal Hans van Echtelt

Morgen is het precies tien jaar geleden dat Wlodi Smolarek plotseling in zijn slaap overleed. Hij werd slechts 54 jaar en nog altijd wordt zijn naam met eerbied uitgesproken door de fans van FC Utrecht. Zij zullen maandag zeker nog herinneringen ophalen aan de 33 goals die hij in dienst van FC Utrecht scoorde. En dan zeker aan die mooie goal tegen Real Madrid, toen Wlodi stadion Galgenwaard bijna letterlijk deed ontploffen.

Een andere gedenkwaardige treffer was natuurlijk die tegen Feyenoord, juist nadat de Rotterdamse club zich had ontdaan van de Poolse veelvoudige internationaal (60 interlands). Meteen na zijn doelpunt haastte Wlodi zich naar de Rotterdamse dug-out en salueerde triomfantelijk in de richting van trainer Pim Verbeek. Een onvergetelijk tafereel dat bij de trouwe supporters van FC Utrecht, en dus ook bij mij, destijds grote indruk maakte.

Eigenlijk zou dit artikel begonnen moeten zijn met een terugblik op Go Ahead Eagles tegen FC Utrecht maar dat was (weer) een wedstrijd om snel te vergeten. De reuzendoder van Ajax kwam via Luuk Brouwers op voorsprong, nadat de Deventer aanvaller op zijn gemak drie FC-verdedigers op het verkeerde been had gezet.  Een kwartier voor tijd maakte Moussa Sylla de 1-1 door de bal in de rebound binnen te werken.

Geen treffer met eeuwigheidswaarde. Eerder in de wedstrijd had Bart Ramselaar nog de paal geraakt en kon Henk Veerman de rebound net niet binnentikken. Maar in dergelijke situaties stond Wlodi destijds meestal wel op de juiste plek. Het was geen wonder dat hij in zijn FC-periode tot liefst 33 treffers kwam, evenveel als twee andere culthelden Jan Groenendijk en Joop van Maurik. Die  zijn we ook nog niet vergeten evenmin als  Smolarek, ook al zijn we intussen alweer tien jaar verder.