Heimwee naar een onbevangen buitenspeler

Voetbal Hans van Echtelt

Het is 6 november, een uur na afloop van FC Utrecht - Excelsior (2-1). In de bestuurskamer kom ik bij toeval voormalig buitenspeler Gerard van der Lem tegen die in gesprek is met Rinus Dijkhuizen, ook al een oud FC Utrecht-voetballer.

We praten even bij en bijna automatisch komt het gesprek op de manier waarop anno 2016 wordt gevoetbald. ‘Ik mis jou Gerard en een type-Jan Monster; jongens met een mooie actie buitenom en een goede voorzet. Onbevangen buitenspelers, die een actie durven te maken. Die zie je toch bijna nooit meer’, is mijn opmerking.

Er wordt volmondig geknikt, ook deze middag in stadion Galgenwaard hebben we nauwelijks een gedurfde, aanvallende actie gezien. ‘Maar de ruimte om dat te doen, wordt ook steeds kleiner’, zegt Gerard van der Lem. ‘Bovendien is balbezit tegenwoordig heilig, dus de spelers durven nu niet zoveel risico in hun actie te leggen. Er wordt ook veel minder vaak op doel geschoten als destijds, toen mocht dat nog.’

Uitzondering die middag tegen Excelsior waren Yassin Ayoub en Nacer Barazite die van afstand durfden aan te leggen en die moed beloond zagen met een treffer.

Zondag staan FC Utrecht en Feyenoord tegenover elkaar. In 1980 was dat ook het geval, in het laatste seizoen dat het oude Galgenwaard nog in gebruik was. Een duel waarin Gerard van der Lem en Jan Monster uitblonken met hun acties en dat uiteindelijk resulteerde in een 2-0 zege voor de thuisclub. Van der Lem kreeg ook nog een gele kaart van scheidsrechter Jan Keizer. En Jan Monster scoorde de openingstreffer, met het hoofd nog wel. ‘Volgens mij de enige keer in mijn loopbaan dat ik …


 

Bent u geïnteresseerd om dit hele artikel te lezen? Dat kan. U heeft daarbij drie mogelijkheden:

–          U kiest voor een abonnement op de papieren krant
–          U kiest voor de digitale krant
–          U bestelt een losse uitgave van de krant waarin dit artikel gepubliceerd is

Nadat wij uw gegevens ontvangen en verwerkt hebben, wordt het artikel zo spoedig mogelijk aan u verstuurd.