Help, ik ben ergens goed in

Varia Redactie

Sporten is goed voor de algemene ontwikkeling, en fysieke en sociale vaardigheden. En het is helemaal leuk als je er aanleg voor blijkt te hebben. Kinderen die sporten en wel eens een wedstrijd winnen of snel doorstromen naar een hoger niveau, kunnen dan worden aangemerkt als ‘talent’. En vervolgens kan het alle kanten op gaan, en die richting is vooral afhankelijk van de rol van de ouders.

Zonder uitzondering komen de sporttalenten die doorstoten naar de top namelijk allemaal uit een familie waar sporten hoog op de agenda staat en van wie ze veel ondersteuning kregen. Er gaat namelijk ontzettend veel tijd en geld zitten in de carrière van een aanstormend sporttalent en dat moet toch meestal van de ouders of verzorgers komen. Topcoach, en vader van twee (oud) topsporters, Cor van der Geest zei het al: ‘Het is echt niet zo dat je kinderen zonder jouw hulp de top kunnen bereiken. Ze moeten de sport natuurlijk leuk vinden en er talent voor hebben, maar als ze niet vanuit huis geïnspireerd worden, komen ze er niet.’ Maar er zit vaak ook een keerzijde aan die ondersteuning, want diezelfde Cor van der Geest zei ook: ‘Topsport zonder ouders is onmogelijk, met ouders vaak een ramp.’

 

Sporttalent begeleiden

Maar hoe moeten ouders zich dan gedragen? De Utrechtse Sportkrant maakt bij de krant van 1 november 2019 een bijlage over Sporttalent en dan meer specifiek, over het begeleiden van Sporttalent. We beginnen de serie artikelen dan ook met adviezen voor ouders: wat is de beste houding, wat werkt wel en wat werkt niet? Daarna volgen twee praktijkvoorbeelden, te beginnen met een moeder die in zichzelf een tigermom vond en bloedfanatiek werd toen haar zoon een turntalent bleek. Ze maakte er een openhartige film over die goede kritieken ontvangt en zelfs in aanmerking kwam voor een Gouden Kalf.

Corina en haar echtgenoot Stefan, telg uit de ijshockeyfamilie Collard, weten als geen ander hoe belangrijk het is om sporttalent te ondersteunen. Hun dochter Kimberley (15) komt uit bij de vrouwen van Oranje U18, traint mee bij Oranjevrouwen, speelt bij IJCU met de jongens in U16 en komt ook nog uit in het team van Lady Lions Dordrecht waarmee ze in de aparte vrouwencompetitie speelt. Zoon Mike (16) woont al jaren in Amerika om daar aan zijn sportcarrière te werken. Dat wil Kimberley ook wel, maar die zal van haar moeder toch eerste de havo af moeten maken. Lees hun verhaal hier.

Dan komen de sporters zelf aan bod; hoe kwamen zij aan de top? Wielrenner Marijn van den Berg uit De Meern zei in 2017 in deze krant al: ‘Vanaf m’n zesde zit ik op de fiets. Eerst zat ik op hockey, maar dat vond ik niet zo. Toen heeft m’n vader me meegenomen naar Het Stadion in Nieuwegein, naar een kennismakingsdag wielrennen. En dat vond ik zo leuk dat ik ben overgestapt. Mijn vader deed vroeger ook aan wielrennen en m’n moeder aan waterpolo, dus sport zit wel in de familie.’ Inmiddels heeft hij er al twee WK’s opzitten, toch is hij pas 20 jaar. Een update over dit talent en zijn, tevens op hoog niveau fietsende, broer Lars.

Met een Europese én een wereldtitel bridge bij de jeugd als resultaat weet de Utrechtse Esther Visser ook waar ze over praat. Bij haar duurde het echter wat langer voordat ze echt plezier kreeg in het spel, dat ze in haar jonge jeugd al met haar ouders speelde.

Tenslotte nemen we ook nog enkele adviezen voor de sporters zelf mee: En waar kan je terecht als je ouders je niet altijd kunnen steunen met tijd en geld? Hoe red je het dan? En hoe kunnen de talenten zo goed mogelijk samenwerken met hun ouders?


De Utrechtse Sportkrant van 1 november kan hier besteld worden.