Herinneringen aan en tips voor je eerste triatlon

Podcast en video Redactie

De eerste keer is altijd bijzonder. Dit geldt al helemaal voor je eerste triatlon. Wordt het lijden of genieten? Dat de triatlon tot de verbeelding van sportievelingen spreekt, laat de geschiedenis zien. Want reeds tussen 1920 en 1930 werden in Frankrijk races georganiseerd waarin de disciplines zwemmen, fietsen en hardlopen werden gecombineerd. Aan de hand van de ervaringsverhalen van luisteraars en de keiharde data geven de makers van de Slimmer Presteren Podcast tips voor een onvergetelijke eerste triatlon.

De Franse bijeenkomsten rond 1925 hadden nog niet de naam ‘triatlon’. Dat gebeurde pas in 1974, toen in de buurt van San Diego in de Verenigde Staten een wedstrijd werd gehouden waarbij er eerst 5 mijl gelopen werd, vervolgens 5 mijl gefietst en ten slotte nog 600 yards gezwommen.

Maar pas echt serieuze bekendheid kreeg de triatlon een paar jaar erna toen op Hawaii de eerste Ironman georganiseerd werd. Het verhaal moge bekend zijn: in een bar op Honolulu ontstond een discussie over de vraag welke atleten nu eigenlijk de beste conditie zouden hebben: zwemmers, wielrenners of toch hardlopers? Er was maar één manier om daar achter te komen: een wedstrijd waarin de drie disciplines -en wel in de zwaarste variant die het eiland kende, namelijk de Roughwater Swim (3,85 km), de Around Oahu Bike Race (185 km) en de Honolulu Marathon (42,195 km)- gecombineerd werden. Van de 15 deelnemers die in de vroege ochtend van 18 februari 1978 startten, wisten er uiteindelijk twaalf de monstertocht te volbrengen.

En de rest is geschiedenis. Triatlon heeft de afgelopen 50 jaar een mooie ontwikkeling doorgemaakt en staat sinds 2000 op het programma van de Olympische Spelen. Van een hele korte sprinttriatlon tot een tienvoudige triatlon, elke combinatie die je je kunt bedenken is zowat mogelijk tegenwoordig. Menig sporter heeft inmiddels de triatlon ontdekt of wil hem juist gaan ontdekken. En dat is niet voor niets. Aflevering 54 van de Slimmer Presteren Podcast gaat terug naar die eerste triatlon en geeft tips voor de sporters die hun eerste willen gaan proberen.

 

Podcast

De Slimmer Presteren Podcast is een initiatief van Gerrit Heijkoop en Jurgen van Teeffelen. Vanaf begin 2020 bespreken zij wekelijks een onderwerp op het gebied van sport, onderzoek en innovatie.

slimmer-presteren-podcast.nl