Het begon met een Utrechts boekje in München

Voetbal Hans van Echtelt

Het was een mooi moment tijdens de Nieuwjaarsreceptie in Galgenwaard. Bij binnenkomst sprak ik Erik ten Hag en wenste hem natuurlijk het allerbeste voor 2017. Op dat moment moest de toespraak van directeur Wilco van Schaik nog beginnen en de aankondiging van zijn naderend vertrek.

Maar Ten Hag deed bij ons gesprekje nog een beetje geheimzinnig over zijn eigen toekomst. ‘Weet je dat mijn komst naar Utrecht een beetje bij jou is begonnen’, vertrouwde hij me met een glimlach toe. Ik had dit verhaal al een keer eerder gehoord maar vond het toch leuk om juist nu bij zijn mogelijk naderende contractverlenging (tot en met medio 2020) de wonderlijke anekdote uit Duitsland nog eens uit zijn mond te horen.

‘Ik was zo’n twee jaar terug met mijn vrouw een beetje rommel aan het opruimen in ons huis in München waar ik toen trainer was bij het tweede van Bayern. Bij toeval stuitte ik die dag op een boekje ‘Achteloos’ met jouw foto en de verzamelde sportcolumns dat ik jarenlang geleden van jou heb gekregen. Ik had het heel lang niet onder ogen gehad en begon er weer even in te bladeren. Een uur later ging de telefoon en kreeg ik vanuit Utrecht de vraag of ik interesse had om daar trainer te worden. Op zo’n moment ga je toch denken dat er misschien meer is tussen hemel en aarde.’

Dat toevallige moment in Duitsland is dus uitgemond in een nieuw driejarig contract voor Ten Hag. Ik was een van de eersten die hem mocht feliciteren met die verlenging waarna ik ook Jean Paul de Jong even opzocht met de vraag of deze beslissing ook voor hem als assistent van Erik gevolgen had. ‘Neen, dat is niet het geval. Ik had ook al een langdurig contract bij FC Utrecht, de situatie blijft onveranderd. Maar in het betaald voetbal weet je natuurlijk nooit hoe alles loopt.’

Het was opvallend om te zien met hoeveel enthousiasme op de ‘herbenoeming’ van Erik ten Hag door de zaal werd gereageerd. Ook tal van spelers kwamen op de trainer af en omhelsden hem spontaan. Terwijl er een glas champagne werd gebracht om dit heuglijke feit te vieren, vroeg ik om me heen om reacties op deze langdurige contractverlenging van Ten Hag. Frank Slijper, mijn buurman op Vak P en voorzitter van Jonathan: ‘Een goede zaak voor de structuur van de club, hij is een gedreven vakman. Maar je weet natuurlijk nooit hoe lang de houdbaarheid van een trainer intact blijft. Daar heeft Co Adriaanse ooit wel eens iets aardigs over gezegd.’

Ook Ab Plugboer, jeugdtrainer- en scout van FC Utrecht, toonde zich enthousiast. ‘De resultaten hebben uitgewezen dat onze club met Ten Hag een goede weg heeft ingeslagen. Ik ben blij dat hij voor zolang heeft bijgetekend, dat brengt zekerheid en stabiliteit.’

Plugboer was maandagavond nog getuige van de 0-3-zege van FC Utrecht in ‘zijn’ Volendam. ‘Ook toen maakte de ploeg weer een overtuigende indruk, mogelijk dat dit bericht binnen de spelersgroep tot nog meer zelfvertrouwen leidt.’

 

Lees ook het nieuwsbericht over het vertrek van Wilco van Schaik.