Het blijft bij één medaille voor baanrenner Van Schip

Baanwielrennen Redactie

Baanwielrenner Jan-Willem van Schip heeft zijn glansrijke optreden van vrijdag tijdens het WK niet van een platina randje kunnen voorzien. Na zijn wereldtitel op de puntenkoers van vrijdag viel de Schalkwijker zaterdagavond 2 maart op het onderdeel Omnium naast de podiumplaatsen. Van Schip (die op het punt staat zijn studie Bodem, Water & Atmosfeer in Wageningen af te ronden) stond als vierde geklasseerd na drie van de vier onderdelen waaruit het Omnium bestaat, te wetenscratch, temporace, afvalkoers en puntenkoers.

Op dat laatste onderdeel werd Van Schip vrijdag dus wereldkampioen. ‘Door een paar ongelooflijke moves’, aldus de gelukkige winnaar. ‘Niet normaal, drie keer ‘lapping the field’ (het drie keer op een ronde achterstand zetten van het deelnemersveld, red.), gewoon rammen. Ik zat er lekker in.’ Terwijl hij in de voorbereiding op de koers nog een hard hoofd had in een goede afloop. ‘Het was alleen maar huilen, maar toen ik op de fiets zat, wist ik het. Ik ben goed vandaag.’

Profrenner Van Schip, die onder contract staat bij Roompot-Nederlandse Loterij, kon zaterdagavond zijn pas verworven faam op de puntenkoers niet helemaal waarmaken, wellicht mede door een fikse val bij de temporace. Ethan Hayter (Groot-Brittannië, 102 punten), Campbell Stewart (Nieuw-Zeeland, 1-2 punten) en Albert Torres (Spanje, 100 punten) voerden het klassement na drie onderdelen aan en hielden Van Schip achter zich. Stewart werd wereldkampioen, Van Schip eindigde als vijfde bij het Omnium.

Met de gouden medaille volgde Van Schip overigens streekgenoot Peter Schep op. De geboren Lopiker werd wereldkampioen puntenkoers in 2006. De puntenkoers bestaat uit een wedstrijd van 100 ronden met daarin tien sprints die punten opleveren. Van Schip pakte vorig jaar nog zilver op zowel de puntenkoers als het Omnium, maar dan bij de Eliterenners.

Het WK begon donderdag 27 februari en eindigt zondag 3 maart.