Het gaat hard met triatleet Victor Goené

Atletiek Roberto Cancian

Veenendaler Victor Goené zoekt de afwisseling tussen de triathlon en de cross triathlon. ‘Dat kan prima samen omdat er veel overeenkomsten zijn. Bij de gewone triathlon, die bestaat uit zwemmen, fietsen en hardlopen, leg je het parcours af op de racefiets en bij de cross triathlon op de mountainbike. Het is een kwestie van trappen’, zegt hij nuchter. Begin januari werd de 19-jarige Goené gekroond tot Sporttalent van Veenendaal. Hij was er blij mee, vond het ook terecht, maar de triatleet wil meer.

In april van dit jaar wil hij starten bij de wereldkampioenschappen Cross Triathlon. Op die discipline eindigde hij vorig jaar In Denemarken als derde bij de junioren.

Door het harde trappen op de fiets moest hij het afgelopen jaar wel het Europees Kampioenschap Crossduathlon en het EK Crosstriathlon aan zich voorbij laten gaan. ‘Begin oktober werd ik tijdens de training aangereden door een auto. Die dacht nog even voorlangs te kunnen terwijl ik met een vaart van ruim 40 kilometer per uur aan kwam’, geeft Goené aan. Een dag later lag hij al op de operatietafel. ‘Ik had mijn kaak op twee plaatsen gebroken en een aantal tanden verloren. Het ironische was dat ik de ochtend voor de training net een contract had getekend bij een professionele ploeg. Het komende jaar mag ik namens de ploeg gaan aftasten bij de elite rijders.’

 

Broer

Het gaat snel met de oudste van de twee broers. De 17-jarige Lucas Goené volgt de verrichtingen van zijn grote broer. De kans is zeker aanwezig dat hij Victor volgt de komende jaren. ‘Wij trainen veel samen en proberen ook gezamenlijk wedstrijden te doen. Doordat ik mijn focus nu verleg van de sprint afstand naar de Olympische afstand is bij mij wel de trainingsintensiviteit omhoog gegaan. Deze week stond er 28 uur training op mijn schema. Vanuit het team, IQ Square, kijken er voortdurend drie coaches mee. Die begeleiding is fijn.’

De student Bewegingswetenschappen aan de Vrije Universiteit van Amsterdam is de huidige Nederlandse kampioen op de Crosstriathlon. Hij werd ook in 2018 zowel tweede bij de Nederlandse Kampioenschappen triathlon als duathlon.

Hij kwam ooit in aanraking met de sport nadat zijn moeder een kleine zeven jaar terug mee deed aan de triathlon in Veenendaal. ‘Dat wilde ik ook. Wel moest ik keuzes maken omdat ik op dat moment ook aan waterpolo deed en fietsen deed. Met waterpolo ben ik destijds gestopt, wel ben ik blijven zwemmen om aan mijn techniek te blijven werken.’ Al jaren is zijn motto; ‘beter worden en sneller gaan’.

Dat gaat hem prima af want ondanks zijn klap van een aantal maanden terug, zat hij al weer snel op de fiets en lag hij al weer snel in het water. ‘Na een week ben ik alweer gaan fietsen en kort daarna heb ik ook het zwemmen weer opgepakt. Het hardlopen liet iets langer op zich wachten doordat mijn kaak met hechtingen vast zat. Al met al ben ik al weer ruim twee maanden vol in training.’

 

(tekst loopt door onder de foto)

 

Elite team

De bedoeling was dat hij in het eredivisieteam van omnivereniging VZC uit Veenendaal zou uitkomen, maar dat veranderde nadat hij werd benaderd door een Elite team. ‘Ik wil mij plaatsen voor het WK Crosstriathlon dat in april plaats vindt, ook doe ik in het voorjaar met mijn broer mee met XTERRA wedstrijden. Dat is te vergelijken met Iron Man wedstrijden, met een zwaarder parcours.’

Het is een tijd van opbouwen, met onder meer trainingskampen in Spanje en Portugal, om in april klaar te zijn voor het seizoen. Doordat Victor Goené de Topsportstatus heeft, hij woont doordeweeks in een atletenhuis in Hillegom, is alles goed te combineren met zijn opleiding. ‘Het is wennen aan de langere afstanden omdat ik voorheen vooral de sprintafstand deed. De tegenstand bij de senioren is natuurlijk ook anders dan bij de junioren maar de stap valt mee.’ In vergelijking met vorig seizoen is de trainingsintensiviteit wel drie keer zo veel geworden. ‘Dat voel je aan het begin wel, maar ik plan alles goed. Dat gaat prima. Ik merk dat mijn snelheid omhoog gaat en mijn techniek beter wordt.’ Het zwemmen is waar hij vooral de winst op wil behalen zodat hij ook bij de elite straks in de top tien kan eindigen. ‘Ik ben ook in gesprek met een Belgisch team om daar een aantal wedstrijden te gaan doen. Dat is geen probleem voor het team waar ik nu bij ben. Het zijn goede trainingen, zodoende is er sprake van een meerwaarde.’

 

Vakantie

Het trainen zit in zijn systeem. Ook in de zomervakantie gaat hij straks ‘gewoon’ door. ‘Eind juni is er een ETU wedstrijd in Holten en in augustus wil ik starten bij de Triathlon in Veenendaal. Tussendoor ga ik met de familie drie weken op vakantie maar dan gaan de trainingsspullen zeker mee. Uiteraard is er ruimte voor een dagje rustig aan maar ik wil ook graag de conditie op peil houden zodat ik goed presteer in de wedstrijden er na. Als alles mee zit wil ik na de vakantieperiode ook nog aan buitenlandse wedstrijden deelnemen. Eens kijken of daar nog podiumplaatsen te verdienen zijn.’