Het geheim van de Tour de Schalkwijk

Wielrennen Hans van Echtelt

Terwijl zondagmiddag even na drie uur vader Marcel van winnaar Tijs van Zijl met familieleden en de ploegmaten van Prorepair in de wetering sprongen om de overwinning van hun kopman te vieren, dacht ik na over het geheim van de Tour de Schalkwijk. Waar in een niet al te ver verleden soortgelijke jeugdronden in de regio wegens een tekort aan vrijwilligers en deelnemers al lang geen bestaansrecht meer hadden, werd zojuist de winnaar van de 51e Tour ‘waterrijk’ gehuldigd.

Mogelijk is de magie van dit evenement de manier waarop in Schalkwijk de zaken georganiseerd worden. Vanaf de start in 1970 is simpele formule  het sleutelwoord. Toen gingen tien dorpsjongens van start met gewone fietsen, ruim vijftig jaar later is er in de opzet weinig veranderd. Eenvoudige racefietsen, simpele sportkledij en een overzichtelijke organisatie die voornamelijk door jeugd wordt gedragen. Je begint als rennertje van acht jaar, daarna ga je na het fietsen vanzelfsprekend  over naar allerlei groepen van medewerkers. Dus van groep wegafzetters, feestcommissie, technische dienst, internet, beheer en opvang, rekencommissie tot veiligheid en publiciteit.

Zo zag ik Jens Grotenbreg, de glorieuze winnaar van 2018, met een geel hesje langs de kant staan als wegafzetter, gesecondeerd door Teun en Guus. Zo zullen ook de smaakmakers van 2021, winnaar Tijs van Zijl, nummer twee Quint Vermeulen en nummer drie Job van Dijk hun diensten gaan aanbieden in de komende Touredities en onderaan de ladder van de hierarchie beginnen, dus gewoon als wegafzetters. Om daarna meer verantwoordelijkheden te dragen in de diverse commissies. Maar het is wel uitsluitend Schalkwijkse jeugd die zich hiervoor gemotiveerd aanmeldt. Alleen de ploegleiders behoren tot een oudere organisatie, de rest verzorgen de jongeren.

En dan is er de rol voor de meisjes die sinds hun protest in de vorm van een wegblokkade in 1984 ook van de partij mochten zijn. Pas vier jaar later won Corina Groen als eerste meisje een etappe. En hoe mooi was het niet toen Lenneke ten Bohmer in 2010 de Tour de Schalkwijk won, de integratie was definitief voltooid. Op deze zondag werd Fleur van Oort als beste meisje gehuldigd in haar roze trui, haar broer Luuk is als 10-jarige een belofte voor de toekomst. En zoals het er nu uitziet, zal de Tour de Schalkwijk tot in lengte van dagen het dorp in de ban houden. Op het moment dat Jan Willem van Schip in het vliegtuig stapte richting Tokio, dachten tal van toeschouwers terug aan de twee overwinningen die hij hier ooit had behaald.