Het is de hoogste tijd voor een Utrechts feestje

Sporthistorie Voetbal Ton de Ruiter

Sinds de invoering van het betaalde voetbal reist Feyenoord vanuit Utrecht achttien keer met lege handen richting Rotterdam. Dat gebeurt twee keer aan de Amsterdamsestraatweg, vijftien keer in stadion Galgenwaard en één keer op de noodaccommodatie bij de Veemarkt. De laatste Utrechtse overwinning dateert van december 2006. Hoogste tijd voor een Utrechts feestje. De eerste zege van Elinkwijk op 19 mei 1957 is royaal. In Wim de Jongh en Jan Vonk hebben de blauwwitten een productieve aanvalslinie. Het duo maakt tegen Feyenoord vier doelpunten, keurig verdeeld. Bij rust is het 4-0, de eindstand 5-1.

Op 28 oktober 1956 boekt DOS de eerste winst:  4-0. Geflatteerd is dat niet. Wim Visser mist een strafschop, Gerrit Krommert, Huub van der Heijden, Ton van der Linden en Dirk Lammers raken paal en lat. Het verslag in de krant meldt dat DOS voorin speelt met ‘straaljagers’.  Ton van der Linden maakt 1-0, Gerrit Krommert 2-0 en Dirk  Lammers 3-0 en 4-0. Hans Kraay komt in botsing met Cor van der Gijp en zakt even later in elkaar. De stopper heeft een hersenschudding.  In het kampioensjaar 1958 wordt het op 5 januari 6-2.  De ‘Geeltjes’ komen in een modderballet met 0-2 achter. Maar dan: 1-2 Gerrit Krommert, 2-2 Dirk Lammers, 3-2 Ton van der Linden, 4-2 Cor Luiten, 5-2  en 6-2 Ton van der Linden.

Op 3 januari 1965 wordt het 3-1 voor DOS. Het is de wedstrijd van de debuterende Cees Loffeld. De kleine buitenspeler maakt twee doelpunten.  De laatste zege van de’ Kanaries’ wordt behaald op 17 maart 1968. Slechts zes overwinningen boekt DOS dat seizoen. Tegen Telstar, Volendam, FC Twente, Sittardia en MVV maar ook tegen Feyenoord. Tegen die ploeg scoren Henk Wery en Johan Plageman.

Blagoje Istatov, Gerard Tervoort, Ton Wickel, Joop van Maurik, Jan van Staa, Ries Coté, Piet Hamberg, André Hulshorst, Ton de Kruyk, Willem Flight, Ton Witbaard, Koos van Tamelen en Bert Gozems zijn de spelers die op 25 maart 1978 in stadion Galgenwaard namens FC Utrecht voor de eerste keer winnen van Feyenoord. Ton de Kruyk zorgt voor de enige treffer. In de jaren tachtig komt Feyenoord met trillende knieën naar de Galgenwaard. Vijf keer gaat de winst naar FC Utrecht. In 1981 blijven de punten hier door een doelpunt van Jan Monster en een eigen treffer  van René …


Bent u geïnteresseerd om dit hele artikel te lezen? Dat kan. U heeft daarbij drie mogelijkheden:

–          U kiest voor een abonnement op de papieren krant
–          U kiest voor de digitale krant
–          U bestelt een losse uitgave van de krant waarin dit artikel gepubliceerd is

Nadat wij uw gegevens ontvangen en verwerkt hebben, wordt het artikel zo spoedig mogelijk aan u verstuurd