Het lijntje met FC Utrecht blijft bestaan

Voetbal Ted Vermeulen

Joost Broerse geniet bij PEC Zwolle als commercieel directeur. Hij spreekt met journalist Ted Vermeulen over zijn voetbalcarrière, zijn tijd bij FC Utrecht, PEC Zwolle en meer. Dit is deel 2 van het drieluik.

In 2003 verkaste de 24-jarige Broerse naar FC Utrecht, waar hij 108 wedstrijden speelde en zesmaal zou scoren. ‘Dat was eigenlijk een hele speciale transfer. Frans Adelaar was trainer en wilde mij wel hebben. Echter, op de positie die ik moest gaan innemen stond Tom van Mol die nog een jaar een contract had. En mijn contract bij FC Groningen liep af. Ik zou dus naar FC Utrecht kunnen, maar moest dan een jaar wachten. Ik heb dat met FC Groningen besproken en die hebben mij toen nog een contract voor een jaar aangeboden. Een enorme blijk van waardering, welke ook van veel respect getuigt.’

In zijn eerste seizoen in de Domstad speelde Broerse een belangrijke rol door in een memorabele halve finale om de KNVB-beker op Spangen kort voor het einde van de tweede verlenging de 3-3 tegen Sparta te scoren. ‘Niet mijn mooiste, maar wel mijn belangrijkste doelpunt’, herinnert hij zich. Na penalties werd FC Utrecht finalist. De finale werd met 1-0 van FC Twente werd gewonnen. Doelpunt van Dave van den Bergh na assist van Broerse.

Een jaar later beleefde Broerse een absoluut dieptepunt toen op 29 november 2005 het vreselijke nieuws over de plotselinge dood van David Di Tomasso naar buiten kwam.  ‘Een enorme dreun en gigantisch veel verdriet. Het was niet één harde tik die iedereen knock-out sloeg maar een tik, die heel erg lang nadreunde binnen de selectie. David was niet alleen een geweldige voetballer, maar ook een geweldige collega.’

 

 

Euforie en ongeloof

Eind 2007 werd duidelijk dat trainer Willem van Hanegem het niet meer zag zitten in de middenvelder. Broerse tekende bij Apoel Nicosia op Cyprus, waar ook de Griekse spits Nikos Machlas (voorheen Ajax en Vitesse) voetbalde. Hij deed er een schat aan internationale ervaring op in de Champions League met tegenstanders als Chelsea, Atletico Madrid en FC Porto. Op het Cypriotische eiland doodde Broerse zijn vrije tijd met de studie ‘Sportmanagement & Ondernemerschap’ bij de VVCS, een volwaardige en volledig geaccepteerde hbo-opleiding. Het zou hem later goed van pas komen.

In 2011 kwam er een einde aan het Cypriotische avontuur en keerde Broerse terug naar Nederland, waar hij meetrainde met FC Groningen en VVV, maar uiteindelijk een éénjarig contract tekende bij Excelsior. Het werd een slecht seizoen op Woudestein, want Broerse degradeerde met de Kralingers naar de Jupiler League. Hij kon bijtekenen, maar oriënteerde zich elders en zag kans een contract af te dwingen bij het PEC Zwolle. In zijn tweede seizoen daar werd onder leiding van Ron Jans de finale van de KNVB-beker bereikt die sensationeel met 1-5 van Ajax werd gewonnen.

Broerse geniet nog na. ‘Een complete euforie, maar vooral ook ongeloof. We kwamen met 1-0 achter en toen kwam dat vuurwerkincident, waardoor de wedstrijd enige tijd stillag. Tijdens die pauze waren de spelers het er onderling al over eens, dat de wedstrijd niet verloren kón worden. De festiviteiten, die volgden blijven voor eeuwig in de herinnering. Glorietijden in Zwolle’. De euforie van de bekerwinst en de voorbereiding op het seizoen 2014-2015 waren nauwelijks voltooid of de wedstrijd om de Johan Cruyff-schaal stond als seizoensopening op het programma.

Vele insiders verwachtten een stevige revanche van de Amsterdammers voor de bekernederlaag, maar PEC Zwolle nam door een 1-0 overwinning ook de Johan Cruyff schaal mee naar de stad van de Blauwvingers. ‘Natuurlijk waren wij er op voorbereid, dat Ajax revanche wilde nemen en het ging Ajax ook niet om de schaal, maar meer om het prestige. Tweemaal op rij verliezen van PEC Zwolle was toch ondenkbaar?!  Maar Stef Nijland schoot EC Zwolle ook in de ArenA langs Ajax’.  In het seizoen 2015-2016 werd opnieuw de bekerfinale gehaald, ditmaal ging de trofee naar Groningen.

 

Dit is deel 2 van het drieluik over commercieel directeur PEC Zwolle, Joost Broerse. Morgen deel 3.
Klik hier voor het eerste deel.