Het moet nu maar eens gebeuren voor Paul Keres

Schaken Redactie

Met twee teams in de eerste klasse, de op een na hoogste afdeling in Nederland, is Paul Keres de sterkste schaakvereniging van Utrecht. Van het vlaggenschip wordt veel verwacht in het komende seizoen. Paul Keres wil eindelijk eens een plek in de meesterklasse bemachtigen. Corona en een verloren beslissingsmatch dwarsboomden die ambitie. Overigens is En Passant uit Bunschoten al jaren de hoogste spelende club in de regio.

De schaakclub uit het vissersdorp werd zelfs al driemaal landskampioen, maar sinds de financiële middelen beperkt zijn luidt handhaving in de top het credo. Bij het afbreken van het seizoen 2019-2020 vanwege de corona-uitbraak stond het eerste team vierde in de meesterklasse. Vaste krachten bij En Passant zijn al vele jaren de gebroeders Henk en Richard Vedder.

Paul Keres hoopt volgend jaar de degens met En Passant te mogen kruisen, maar moet daarvoor wel kampioen worden. Een riante positie ging verloren toen vorig jaar de competitie stil kwam te liggen en onlangs ging een onverwachte kans op promotie de mist in door een 5-5 gelijkspel tegen Zuid-Limburg, waarbij het restultaat van het laatste bord (winst voor PK) geschrapt werd. PK-1 treft noordelijke tegenstanders, PK-2 dat in een andere eerste klasse is ingedeeld, tegenstanders uit het zuiden.

Het eeste team van Schaak Genootschap Amersfoort bivakkeert in de klasse 2B, terwijl in 2C het eerste team van de Soester Schaakclub (SSC1922) is opgenomen. In de verschillende derde klassen zitten Oud Zuylen Utrecht, Veenendaal, En Passant 2 en Paul Keres-3 en Paul Keres 4. Ook het roemruchte HSG uit Hilversum, enkele jaren de sterkste club van Nederland, is een derdeklasser.

 

Schaak-off

Om te vieren dat er na de zomer weer fysiek geschaakt kan worden organiseert de schaakbond (KNSB) een zogeheten schaak-off waar iedereen, dus ook mensen die geen lid zijn van een club, aan mee kan doen. In de periode van 13 tot en met 26 september worden lokale voorronden gehouden bij zo’n zeventig verenigingen. Winnaars van de voorronden plaatsen zich voor regionale wedstrijden waarbij ze tegen schakers uit de provincie mogen uitmaken wie naar de landelijke finale  gaan.

De indeling vindt plaats op basis van ervaring en niveau zodat elke deelnemer een leuk toernooi heeft. Iedereen speelt drie ronden van ongeveer 50 minuten. Uit elke poule plaatst de winnaar zich voor de regionale ronde.

In de regio zijn onder meer SSC 1922, de Veenendaalse SV, Paul Keres, Magnus Leidsche Rijn, SV Houten en SG Amersfoort bij het evenement betrokken.