Het plakboek van Floor Baas

Voetbal Hans van Echtelt

Wanneer je het plakboek van Floor Baas zou openslaan, zou je daarin prachtige voetbalverhalen kunnen aantreffen. De 70-jarige inwoner van Vleuten heeft immers een imposante loopbaan achter de rug.

Aanvankelijk als talentvolle spits bij SCH, DOS, Elinkwijk, Woerden en daarna weer bij zijn ‘eigen’ SCH. Vervolgens een indrukwekkende reeks jaren als scheidsrechter in de top van het betaalde voetbal en in de Eerste Divisie. En tenslotte ook als KNVB-official en begeleiders van jonge, talenvolle arbiters die onderweg zijn naar het allerhoogste niveau.

Om met het eerste te beginnen: in Harmelen maakte in de jaren zestig het eerste elftal van de plaatselijke trots furore. Het familieteam van SCH stootte in korte tijd door naar de Derde Klasse van de ‘grote bond’ vanuit de toenmalige Afdeling Utrecht. In het elftal speelden tal van familieleden met elkaar zoals de broers Marinus en Ruud Bos, Jos en Eef Timmermans, zonen van de toenmalige burgemeester, en niet te vergeten het trio Joop, Wim en Cock Pot. Met de ideale dorpstrainer Paul van Vliet aan het roer werd SCH een ploeg die vrijwel niet te kloppen was.

Met Baas als gevaarlijke spits zag ik destijds de kampioenswedstrijd van SVF en SCH waarbij promotie naar de Derde Klasse op het spel stond. Het was overvol op sportpark Bijleveld waar de auto’s tot op een kilometer afstand stonden vanwege een tekort aan parkeerruimte naast het veld. De spits van weleer herinnert zich die partij nog goed. ‘We konden die middag doen wat we wilden maar die doelman van SVF, Kooyman, was niet te passeren. Een lang vent met een pet, ik zie hem nog zo voor me.’

Maar een week later lukte het toch, ook al gebeurde het niet in het eigen Harmelen. Voor Baas het absolute hoogtepunt als speler, ook al heeft hij eveneens …


Bent u geïnteresseerd om dit hele artikel te lezen? Dat kan. U heeft daarbij deze mogelijkheden:

– U koopt de krant bij een verkooppunt bij u in de buurt
– U kiest voor een abonnement op de krant
U bestelt een losse uitgave van de krant waarin dit artikel gepubliceerd is
U bestelt dit artikel los