Het record van Herman Servaas bij jubilerend SVDU

Voetbal Hans van Echtelt

In de week dat SVDU het 95-jarig bestaan viert (de Scheidsrechters Vereniging District Utrecht werd op 26 maart 1926 opgericht in een bovenzaaltje aan de Voorstraat) is een gesprek met ‘recordhouder’ Herman Servaas onontkoombaar. Hij heeft immers van zijn 24-ste tot zijn 79-ste jaar gefloten en is ook nog in talrijke functies dienstbaar geweest bij de jubilerende club. Servaas is tien jaar terug ‘met pijn in het hart’ gestopt als scheidsrechter. Hij leidde toen nog wekelijks jeugdwedstrijden bij Elinkwijk, dat graag van zijn arbitrale diensten gebruik maakte.

Herman Servaas (89) glimlacht wanneer hij terugdenkt aan zijn debuut in het zwarte pak. ‘Ik was keeper in het eerste van Zwaluwen Vooruit maar kreeg een telefoontje van Holland-voorzitter Oostrom om daar te komen spelen. Achteraf geen goede keuze want binnen een paar maanden werd ik als doelman vervangen door ene Guus Voolstra die inderdaad beter was dan ik. Toen ben ik maar een spelregelcursus gaan volgen, voor ik het wist lag de eerste aanstelling in de bus.’

Herman had nog lang geen spullen in huis om te gaan fluiten maar daar wist zijn moeder wel raad op. Die ging bij Record Sport in de Utrechtse Lange Elisabethstraat een zwart tenue en een koffertje kopen voor haar zoon zodat hij toch zijn debuut als beginnende scheidsrechter kon maken. Ze was echter vergeten om een fluitje te kopen zodat de 24-jarige Herman alsnog wilde afzeggen. Ook daar wist zijn moeder een oplossing voor. ‘Je bent toch vroeger bij de verkenners geweest, dan gebruik je die lange fluit maar.’ En zo stond Servaas aangetreden voor de derby tussen Ares 3 en RUC 4. Ondanks de korte voorbereiding ging het hem goed af, de aanzet tot een loopbaan die liefst 55 jaar zou duren. Een mooi getuigschrift en een jubileumspeld getuigen van die lange loopbaan.

In het 95-jarige bestaan van de SVDU heeft Servaas zich in allerlei functies dienstbaar gemaakt. Om er enkelen te noemen: voorzitter van het algemeen bestuur en later van de jubileumcommissie en ook gaf Herman leiding aan het redactieteam. Met een aantal oudere collega’s werd de ‘Natte Hap’ geformeerd die wekelijks in het clubgebouw van zich lieten horen. ‘En we wilden graag onze kennis aan ervaringen overdragen aan jongere collega’s die daar wekelijks hun trainingen afwerkten. Want we hadden met elkaar intussen natuurlijk wel het nodige meegemaakt op de velden.’

Herman Servaas bij een bezoek aan Bayarena Leverkusen december 2018. Foto: facebook SVDU

Over die ervaringen gesproken, Herman – een bekende Utrechtse kapper in het dagelijkse leven – werd een keer van de tribune in Galgenwaard geroepen om de tweede helft te fluiten van de beladen derby Stichtse Boys tegen Holland toen de scheidsrechter daar in de rust geblesseerd moest afhaken. ‘Het heeft me het mooiste rapport ooit opgeleverd, er stonden drie KNVB-waarnemers langs de kant. Zo’n helftje was mij op het lijf geschreven, ik was nu eenmaal geen trainingsdier die de 800 meter in recordtijd kon lopen. Maar ik floot op mijn manier en blijkbaar zagen de meeste clubs me graag komen. Omdat ik er zelf ook bijna altijd plezier in had, heb ik het zo lang volgehouden.’ En zo kon Servaas recordhouder worden bij de jubilerende SVDU.

 

Jubileum SVDU ‘op afstand’

Vanwege de corona-omstandigheden wordt het  95-jarig jubileum van de SVDU vrijwel op afstand gevierd. Zo is er aankomende donderdag 1 april nog wel een pubquiz georganiseerd, aanvang 19.26 (!) uur waaraan alle scheidsrechters online kunnen deelnemen die het avontuur aandurven. In tegenstelling tot andere voorgaande jubilea zal er nu geen receptie worden gehouden. Zoals bij het 25-jarig bestaan in 1951 in het NV-huis, 40-jarig jubileum in Esplanade en het 50-jarig bestaan in het Jaarbeurscongrescentrum waar de legendarische Joop Martens ceremoniemeester was.