‘Het was toen tijdelijk haat en nijd’

Voetbal Hans van Echtelt

Het is nog niet zo lang geleden dat tussen de toenmalige twee Driebergse voetbalclubs CDN en Dalto haat en nijd bestond. De man die tussen deze kemphanen als trainer zijn werkzaamheden moest doen, was Cherry Plantinga (68), nu vrijwilliger bij Geinoord, maar destijds oefenmeester bij de zaterdagtak van Combinatie Driebergen NIO (CDN). 

Hij trainde deze groep in het laatste jaar dat onder deze naam werd gevoetbald. Want op het einde van het seizoen stapte deze zaterdagafdeling over naar Dalto, de korfballende buren.

Dat gebeurde na een merkwaardig seizoen waarin steeds duidelijker werd dat CDN de zaterdagtak ging afstoten omdat de (kleine) meerderheid van de vereniging koos voor prestatievoetbal op zondag terwijl de zaterdagtak uitsluitend recreatief zou gaan voetballen. ‘Binnen de sfeer van de zaterdaggroep was duidelijk dat er geen toekomst meer zou zijn in de huidige vorm, zodat er naar een alternatief werd gezocht,’ aldus Plantinga, ‘maar in de beginperiode was het natuurlijk onderling haat en nijd’.

Het werd dus onderdak zoeken bij korfbalclub Dalto, waar aanvankelijk ook van de kantine van deze vereniging gebruik werd gemaakt. Dat duurde niet zo lang want de mouwen werden uitgestoken en er werd een eigen kantine gebouwd door een aantal overgestapte ex-CDN’ers. De nieuwe voetbalgroep van Dalto (deze ingeburgerde naam is overigens ook een afkorting: De Aanval Leidt Tot Overwinning) ging sinds de oprichting in april 1995 een eigen leven leiden waarbij Cherry Plantinga aanvankelijk als trainer zijn inbreng bleef houden en daarna ook nog als speler actief werd voor Dalto.

 

Hoe het verder ging

CDN bleef aanvankelijk op zondag voetballen, maar prestatief zakte de club naar lagere regionen, het hoge niveau van de jaren zestig kon niet vastgehouden worden. Hetzelfde gold voor de voetbalafdeling van Dalto waar een aantal selectiespeler met de latere trainer Coco Fares naar andere clubs in de buurt vertrok. In april 2011 was het dan zover: beide clubs vonden elkaar alsnog in een fusiegesprek. In korte tijd moest een nieuwe clubnaam, andere clubkleuren en tal van andere zaken geregeld worden, zodat enkele maanden later onder de naam FC Driebergen aan de competitie deelgenomen kon worden.

De KNVB bood bovendien een extra stimulans: de club hoefde niet op het laagste niveau te beginnen. FC Driebergen startte in de derde klasse als nieuweling, en eindigde dat eerste seizoen meteen verdienstelijk op een zesde plaats, De ploeg kon zich een aantal seizoenen in de derde klasse handhaven tot 2018, toen men moest afdalen naar de vierde klasse. Daarin komt de club uit Driebergen nu tal van regiogenoten tegen zoals Patria, SVMM, DVSA en natuurlijk Austerlitz, de komende opponent. Aantrekkelijke wedstrijden voor het team en de toeschouwers, maar niet te vergelijken met de periode dat liefst 6000 toeschouwers het hoofdveld op De Woerd omzoomden.

 

Dit artikel maakt onderdeel uit van de serie Derby van de maand in aanloop naar de derby FC Driebergen-SV Austerlitz. Deze wordt op zaterdag 9 november gespeeld met KNVB wedstrijdnummer 29486. De twee teams uit 4e klasse H treffen elkaar om 14:30 uur aan Sportpark De Woerd in Driebergen-Rijsenburg.