High

Column Pim van Esschoten 'Eindsignaal'

In de Kneipe, waar ik graag kom als ik toe ben aan een beetje Berliner Luft, tref je een bonte bende van halvegaren, paradijsvogels en keurige dames-op-leeftijd, kletsmeiers en chagrijnen. In het Duitse 030 voel ik me ook thuis, vooral in dat ene kroegje. Grote en kleine wereldzaken worden er besproken. Boven de bar hangt al jaren de vraag: ‘Haben Sie noch Sex oder spielen Sie schon Golf?’

Pim van Esschoten

Nee, ik speel geen golf. Om mij heen zijn meer en meer leeftijdsgenoten voorbij hun aanvankelijke weerzin. Ze spelen golf. Nu mijn hoofd nog graag een uurtje wil rennen en mijn kuiten dan steeds vaker vragen of ik van de pot gerukt ben, is het toch raadzaam naar alternatieven te gaan uitkijken. Maar golf? Nee. De fiets? Ja, maar niet in januari. Nordic walking dan? Bowling, darts, walking football, bijlgooien? Curling? Guttegut, is er dan niks te vinden dat in de buurt komt van zo’n lekkere runner’s high?

Toch wel, ik overweeg jeu de boules. Vorig jaar kwamen er opwindende verhalen naar buiten over het toch wat sullige spel. Tijdens zo’n potje pétanque zouden de deelnemers minutenlang op het toilet verdwijnen om nadien geen bal meer te missen. Over wat zich op die toiletten afspeelt gaan de wildste verhalen. Coke, wiet, xtc, noem maar op. Met dat spul heb ik niks, maar als een dorpspleinspelletje de trekjes van een dance event krijgt, wordt een mens toch nieuwsgierig.

In Frankrijk is een lobby gaande om jeu de boules olympisch te maken. Parijs 2024 zou een gepaste gelegenheid zijn voor de introductie. En die lobby maakt uiteraard weinig kans met een imago van rimpelige mannetjes onder de platanen met een glaasje pastis. Nou, daar wordt dus aan gewerkt. Jeu de boules? Chill, vet en zó urban! Zo zien ze het graag bij het IOC.

Op naar het Paardenveld, op naar de Jeu de Boules Bar en meteen maar door naar het toilet. Tja, dat valt dan weer tegen. Ook achter de bar hebben de medewerkers eerlijk gezegd nog nooit van die wilde verhalen gehoord. Nee, niks van bekend. Hippe tent overigens, die Jeu de Boules Bar. Tien banen onder de parkeergarage, twee jaar geleden geopend. Op deze doordeweekse dag loopt het lekker vol, met opvallend veel jonge mensen. Leuk, echt.

Wordt dit het dan of toch golf? In het Berlijnse kroegje maalt niemand nog om die vraag over seks of golf. Zegt de Fraulein naast me: ‘Die kwestie is met Tiger Woods toch al lang opgelost.’