Hockeyers USHC naar Ede in strijd om Gold Cup

Hockey Redactie Utrechtse Sportkrant

Op het bondsbureau in Nieuwegein vond vrijdag 8 september de loting plaats voor de eerste en tweede ronde van de Gold Cup (vrouwen en mannen). Bij de vrouwen hebben 31 teams zich ingeschreven van de 36 die in aanmerking komen, bij de mannen 31 van de 38.

De vrouwen openen de strijd om de Gold Cup op vrijdagavond 22 september. De mannenteams volgen één week later, op 29 september. Alle wedstrijden beginnen om 20.30 uur.

In het begin van de jaren 80 werd de bestaande bekercompetitie afgeschaft met de komst van de landelijke hockeycompetitie. In de jaren 90 kende het bekerhockey een korte revival en werd er nog 1 à 2 jaar om de beker gespeeld. Sindsdien deed het Nederlandse hockey het zonder bekercompetitie, maar daar kwam in seizoen 2016-2017 verandering in en vanwege het succes is het in het seizoen 2017-2018 verlengd.

Sinds vorig seizoen organiseert de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond een bekercompetitie voor verenigingen. Toen werd een pilot gedraaid met de Silver Cup die zich richt op teams uitkomend in de Eerste Klasse tot en met de Vierde Klasse. Vanwege het succes wordt in seizoen 2017-2018 naast de Silver Cup ook de Gold Cup georganiseerd. Deze Gold Cup is gericht op teams uit de Hoofdklasse en Overgangsklasse (en de drie hoogst geëindigde teams uit de Silver Cup van het jaar ervoor).

De finale Silver Cup 2016-2017 ging tussen de mannen van Klein Zwitserland uit Den Haag en MEP Boxtel. Klein Zwitserland maakte de favorietenrol waar en behaalde het eerste ticket voor de Gold Cup in het nieuwe seizoen. De overige twee tickets waren voor MEP Boxtel en MHC Ede.

De instroom van de teams wordt bepaald aan de hand van de resultaten van de reguliere competitie van het afgelopen seizoen. De laagst geplaatste teams spelen ronde 1; de op één na laagst geplaatste teams ronde 2 en de hoogstgeplaatste teams ronde 3. Tot aan de kwartfinales krijgt het team dat in de laagste klasse speelt het thuisvoordeel. Indien teams op hetzelfde niveau spelen, bepaalt de loting wie thuis speelt.

 

Utrechtse teams

Van de mannenteams hebben de volgende clubs uit de provincie Utrecht zich ingeschreven voor de Gold Cup 2017-2018: USHC, Schaerweijde, Phoenix, Voordaan en SCHC. Van de vrouwenteams zijn dat Voordaan en SCHC. De loting is als volgt:

Mannen

29 septemberEde - USHC
10 oktoberNijmegen - Schaerweijde
Phoenix – winnaar van de wedstrijd Leiden vs Qui Vive
Huizen – Voordaan
Laren – SCHC

 

Vrouwen

13 oktoberVoordaan - Hurley
3 novemberSCHC (loting volgt)

 

Zie ook: www.knhb.nl